Pfizer i BioNTech han començat a avaluar la seguretat i la immunogenicitat d’una tercera dosi de la seva vacuna per reforçar la immunitat contra la Covid-19, davant de les amenaces que suposen les variants recentment circulants i potencials. L’estudi es basarà en els participants de l'estudi de la fase 1 realitzat als Estats Units a qui se’ls oferirà l’oportunitat de rebre un nou tractament de la vacuna actual, que anirà de 6 a 12 mesos després de rebre les dues primeres. L'estudi forma part de l'estratègia de desenvolupament clínic de les empreses per determinar l'eficàcia d'una tercera dosi contra les variants en evolució.
Incloure variants com la sud-africana
En paral·lel, la farmacèutica manté converses amb les autoritats reguladores, incloses la Food and Drug Administration dels Estats Units (FDA) i l'Agència Europea de Medicaments, sobre un estudi clínic que permeti el registre d'una vacuna específica de variant amb una seqüència d’ARNm modificada. Aquest estudi utilitzaria una nova construcció de la vacuna Pfizer-BioNTech "basada en el llinatge B.1.351, identificat per primera vegada a Sud-àfrica". Això podria situar les empreses a actualitzar la vacuna actual ràpidament si sorgeix la necessitat de protegir-se contra aquesta mena de soques.
Des de Pfizer declaren: “Tot i que no hem vist cap evidència que les variants circulants resultin en una pèrdua de protecció proporcionada de la nostra vacuna, estem prenent diverses mesures per actuar amb decisió i estar preparats en cas que una soca sigui resistent a la protecció que ofereix la vacuna. Aquest estudi de reforç és fonamental per entendre la seguretat d'una tercera dosi i la immunitat contra les soques circulants ", afirma Albert Bourla, president i conseller delegat de Pfizer. Ugur Sahin, CEO i cofundador de BioNTech afegeix: “La nostra estratègia de desenvolupament clínic proactiu té com a objectiu crear avui la base que ens permeti abordar els reptes del demà. Volem estar preparats per a diferents escenaris". De moment però, no s'han posat terminis.
Aquest estudi avaluarà fins a 144 participants en edats que van dels 18 als 55 i dels 65 als 85 anys. Tampoc en dones embarassades ja que són insuficients per informar dels riscos associats a la vacuna durant aquesta etapa. Pfizer recorda que l'ús de la seva vacuna no es pot subministrar a persones amb antecedents coneguts de reacció al·lèrgica greu, per exemple, anafilaxi. I adverteix que "és possible que no protegeixi tots els receptors de la vacuna".
Quina és la més perillosa?
S'ha parlat en el darrer mes de la variant sud-africana, la britànica o la procedent del Brasil. La més recent i, a priori, la que sembla causar més amenaces és la californiana. De moment encara genera incertesa però alguns científics l'han comparat amb "l'arribada del diable". El més preocupant no és només ella, sinó també el fet que pogués recombinar amb la variant britànica, i ambdues formen una versió híbrida del virus , que seria més transmissible i alhora més resistent a els anticossos. Fins i tot l'OMS ja ha donat l'advertència.