Pfizer presenta el seu fàrmac contra la covid i podria tenir millors resultats que el de Merck, la pastilla que ha estat aprovada per l'Agència Europea de Medicaments (EMA, per les seves sigles en anglès) aquest dijous. La farmacèutica de Pfizer, propietària de la primera vacuna contra el coronavirus ha anunciat aquest divendres bons resultats del seu fàrmac per tractar aquesta malaltia. El fàrmac, però, és el segon.

Segons la companyia, aquest nou tractament hauria mostrat una gran eficàcia per prevenir el coronavirus greu en pacients amb factors de risc que han rebut la pastilla tres dies després de començar a tenir símptomes. Pfizer destaca també que el seu tractament és encara més eficaç que el de Merck, perquè el seu redueix l'hospitalització en un 89%, mentre que el competidor ho fa en un 50%, recull el digital Nius.  

Pfizer ja ha dit que demanarà l'autorització comercial per a l'ús del tractament, tot i que és previsible que tardi encara uns mesos i que la capacitat de subministrament sigui limitada, destaca el mateix portal.

L'EMA avala l'ús de l'antiviral de Merck

La setmana passada l'EMA ja va anunciar una revisió contínua de l'antiviral oral  Molnupiravir de Merck per al tractament contra la covid en adults. Aquesta setmana, s'ha anat un pas més enllà. Després de diversos estudis, aquests suggereixen que la medicina pot reduir la capacitat del virus que fa que la covid es multipliqui al cos, evitant d'aquesta manera l'hospitalització o mort en pacients amb malalties.

La covid, una amenaça real

La campanya de vacunació a Europa no avança igual a tot arreu. Tenint en compte aquest fet i la relaxació de les mesures preventives, han portat de nou a Europa a un punt crític. Així ho ha determinat l'Organització Mundial de la Salut (OMS), amb casos, de nou, a nivells gairebé de rècord i 500.000 morts més pronosticades per al mes de febrer. 

El director de l'OMS per Europa, Hans Kluge, ha dit que els 53 països de la regió s'enfronten a "una amenaça real del ressorgiment de la covid o ja l'estan combatent". D'aquesta manera ha instat als governs a reimposar o continuar amb les mesures socials i de salut pública. 

"Estem, una vegada més, a l'epicentre", ha dit. "Amb un ressorgiment generalitzat del virus, demano a les autoritats sanitàries que reconsiderin curosament les mesures de flexibilització o aixecament en aquest moment". 

És el missatge que sempre s'ha dit. "Les vacunes estan fent el que van prometre que farien", destaca. "Prevenir formes greus de malaltia, especialment mortalitat. Però són un actiu més poderós si es fan servir amb altres mesures socials i de salut pública". 

 

 

 

Imatge principal: pastilles / Unsplash