El pic de la sisena onada de la pandèmia del coronavirus podria arribar aquesta mateixa setmana. La notificació de positius aquests dies de festes de Nadal ha registrat rècords i els contagis s'han anat duplicant setmana a setmana. En aquest context, el Biocomsc, el grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos de la UPC ha fet una sèrie de previsions on creuen que el pic de l'òmicron podria arribar ja aquesta setmana. Malgrat tot, s'ha posat èmfasi en l'impacte de les reunions que podrien tenir els sopars i dinars de Nadal i la nit de Cap d'Any.

Si la corba de contagis no comença a baixar per l'augment de contactes per les festes, és possible que calgui endurir les restriccions actuals. Això és precisament el primer que ha dit la investigadora del Biocomsc Clara Prats al Via Lliure de RAC1. "En funció dels contagis d'aquesta setmana és quan s'ha de replantejar què passa a partir de la següent, si es mantenen les mesures que hi ha o s'estenen per fer-les més restrictives. Amb les dades d'avui no seria necessari, però no hi podem posar la mà al foc". En aquest sentit, destaca que "hem d'esperar quatre o cinc dies". 

Prats també destaca que si el pic de contagis no acaba sent aquesta setmana, ho serà la següent. En relació amb les altres dades, Prats ha destacat que semblaria que l'Rt es comença a frenar una mica "perquè abans d'arribar al cim necessitem que la pujada afluixi, fins que es transformi en plana i després en baixada".

Per altra banda, el catedràtic del Departament d’Enginyeria Informàtica i Matemàtiques de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona Àlex Arenas ha considerat, a Twitter, que les tres setmanes vinents seran difícils perquè la positivitat està disparada i els casos també, tal com indicaven els models. “Malgrat que la variant òmicron és menys greu que no la delta, la sincronització de pacients portarà el sistema sanitari al límit, una vegada més”, ha afegit.

 

Situació pandèmica 

Durant tota aquesta setmana, Catalunya ha registrat més de 20.000 positius cada dia. Aquesta explosió de contagis que va començar després de Nadal s'ha frenat avui en sec, ja que se n'han detectat 8.117. La baixada sobtada de contagis es deu al fet que es corresponen a la jornada de Cap d'Any, dia festiu en què es van fer menys proves que en un dia normal. Per altra banda, la resta d'indicadors continua pujant, especialment els ingressats després d'una petita treva. Tot plegat ha provocat que les festes de Nadal estiguessin de nou marcades per les restriccions i amb la vista posada a les cavalcades de Reis, que portaran mascareta.

Tots els estudis que s'han fet fins ara respecte a la variant òmicron apunten cap a la mateixa direcció: és molt contagiosa, fet que a Catalunya s'ha fet evident amb aquesta ràpida explosió de contagis que s'han duplicat d'una setmana per l'altra, però també menys greu. Això s'ha traduït en el fet que tot i aquesta pujada generalitzada dels indicadors, els hospitals encara no s'hagin vist desbordats, també gràcies a l'efecte de les vacunes.

Grip i covid alhora

Israel ha detectat el primer cas d'infecció per covid i grip alhora, anomenat flurona. Així, segons informa la premsa local del país, el primer cas de grip i covid-19 ha estat diagnosticat en una dona embarassada de 30 anys, que ha donat a llum recentment a l'Hospital de Beilinson. La dona no estava vacunada contra cap d'ambdues malalties. A pesar de no estar immunitzada, la pacient es trobava "bé" i només ha mostrat símptomes lleus. Tot i això, els metges es mantenen amatents a l'aparició de nous casos de la mateixa tipologia. Es tracta d'un cas inèdit fins ara. 

 

Imatge principal: una infermera realitza un test de detecció del coronavirus / Efe