La píndola anticonceptiva es va començar a utilitzar als anys 60 i va suposar una autèntica revolució que va permetre a les dones controlar la seva concepció d'una forma molt fiable. Avui dia, es calcula que al voltant de 100 milions de dones la utilitzen a tot el món, la majoria com a mètode anticonceptiu, i altres per controlar l'acne, les menstruacions irregulars i un altre tipus de trastorns hormonals com l'endometriosi o la síndrome de l'ovari poliquístic.

El seu ús sempre ha anat acompanyat d'una certa polèmica, a causa dels seus efectes secundaris en aspectes com la coagulació o un risc més gran de patir càncer de mama, encara que els resultats dels estudis han estat contradictoris.

El que no s'havia estudiat de forma fefaent fins ara és la seva influència en una regió del cervell, l'hipotàlem. Una àrea que es troba a sobre de la glàndula pituïtària i que exerceix el paper vital de produir hormones i ajudar a controlar una varietat de funcions corporals; inclosos els cicles de son, l'estat d'ànim, el desig sexual, la gana, la temperatura corporal i el cor.

Doncs bé, un equip d'experts de l'Albert Einstein College of Medicine a la ciutat de Nova York ha informat que, a través de diferents estudis realitzats fins ara, han trobat una evidència que les dones que utilitzen la píndola amb regularitat, presenten una diferència dramàtica en la mida de l'hipotàlem.

La investigació

 

Per a l'estudi, que encara no ha estat presentat oficialment, els investigadors van analitzar 50 dones amb bona salut, 21 de les quals prenien píndoles anticonceptives. L'equip va realitzar ressonàncies magnètiques per observar el seu cervell i, a continuació, van mesurar el volum hipotalàmic. Segons els científics, "validem els mètodes per avaluar el volum de l'hipotàlem i confirmem, per primera vegada, que l'ús actual de la píndola anticonceptiva oral s'associa amb un volum hipotalàmic menor".

Encara que l'estudi no va trobar cap vincle notable entre el volum de l'hipotàlem i la capacitat cognitiva d'una dona, o la capacitat de pensar, les troballes preliminars suggereixen que sí que existeixen una altra sèrie d'efectes sobre l'estat d'ànim. Aquestes troballes coincideixen amb estudis previs realitzats sobre l'ús dels anticonceptius orals que han demostrat que el seu ús té un efecte en la regulació de l'estat d'ànim de la dona. Aquest nou descobriment podria oferir una clau respecte a aquests canvis, tot i que encara els experts es mostren cauts i diuen que és massa aviat per prendre decisions.

El que sí que està clar és que aquest estudi, que és el primer d'aquesta rellevància que es duu a terme, mostra una forta associació entre l'ús de la píndola i la reducció de l'hipotàlem, la qual cosa ja per si mateix hauria de motivar una investigació més gran sobre els efectes dels anticonceptius orals en l'estructura cerebral i el seu impacte potencial en la funció cerebral.

L'equip d'experts el que vol desenvolupar ara és un estudi més exhaustiu d'investigació sobre el paper dels cicles hormonals sexuals i el paper dels andrògens (testosterona) en homes i dones.