L’Hospital del Mar de Barcelona ha realitzat amb èxit un tractament pioner a l'Estat a una pacient a qui havien diagnosticat càncer de recte localment avançat: es tracta d'una transposició uterina de manera que les dones amb un tumor a la zona pelviana puguin ser mares i, a la vegada, evitar una menopausa precoç, ja que protegeix tant l’úter com els ovaris dels efectes secundaris de la radioteràpia. El procediment, que es podria entendre com un autotrasplantament, consisteix en dues intervencions: primer, es traslladen l’úter i els ovaris dins l’abdomen, per sobre del melic, de manera que quedin fora del camp de radiació i, en una segona operació, quan acaba el tractament oncològic, es tornen els òrgans a la posició natural.

L’abordatge d’una transposició uterina consisteix a traslladar tant l’úter com els ovaris dins l’abdomen. L'úter manté la vascularització a través dels ovaris mentre es porta a terme el tractament contra el tumor. “Es tracta de canviar l’anatomia d’un òrgan de la pelvis, situant-lo en una altra ubicació. El deixem amb la vascularització necessària per garantir-ne la viabilitat i, una vegada completat el tractament oncològic, el retornem a la ubicació normal”, afirma la doctora Gemma Mancebo, cap de secció del Servei d’Obstetrícia i Ginecologia, en declaracions a l'ACN.

La pacient operada a l’Hospital del Mar, una dona de 36 anys, va ser intervinguda per primera vegada el novembre del 2023 i la segona operació es va fer al juny, quan ja havia acabat el tractament oncològic, i es va fer coincidir amb la resecció del tumor de recte. Les dues intervencions es van fer amb cirurgia robòtica per minimitzar-ne l’impacte. Ara, la pacient podrà, si ho vol, ser mare. El procediment compta amb pocs precedents al món, una vintena d’operacions. El primer nadó sorgit després d'una intervenció així va néixer al Brasil el 2022, i també n'han nascut als Estats Units.

En declaracions a l’ACN, Ester Miralpeix, metgessa adjunta del Servei d’Obstetrícia i Ginecologia, assenyala que en el moment d’un diagnòstic de càncer pot ser difícil pensar en si es vol tenir fills, però que és abans d’aplicar la radioteràpia quan s’ha de plantejar una transposició uterina, ja que les dosis per curar un tumor rectal causen un dany irreversible a l’úter, provocant infertilitat, i als ovaris, amb una menopausa precoç en pacients joves. També indica que està augmentant la incidència de casos de càncer de recte en dones joves i que aquesta tècnica suposa donar-los esperança, si encara no s’ha complert el possible desig de ser mare. En aquest cas, es recomana recórrer a la fecundació in vitro per la possible toxicitat de la quimioteràpia que es fa servir contra el tumor sobre els ovaris i per cesària a l’hora del part.

En el procés per determinar quines pacients es poden beneficiar d’aquest procediment, hi intervenen els serveis d’Aparell Digestiu; de Cirurgia General, a través de la secció de Cirurgia Colorectal; el d’Oncologia Mèdica i el d’Oncologia Radioteràpica. L’hospital barceloní ha establert un circuit, amb un paper destacat de la infermera gestora de casos, per derivar les dones amb un tumor localitzat a la zona pelviana que necessitaran tractament amb quimioteràpia i radioteràpia i valorar si es podrien beneficiar de la tècnica, sense provocar retards en l’inici del tractament del càncer. L’equip mèdic estudia l’extensió del tumor i que no afecti l’úter o els ovaris.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!