El Banc Mundial ha anunciat un pla d'uns 12.000 mil milions de dòlars –uns 10.250 milions d'euros– que permetrà als països amb menys recursos comprar vacunes per al coronavirus per poder tractar fins a 2.000 milions de persones tan aviat com estiguin disponibles.
La institució vol garantir que els països d'ingressos més baixos no es quedin fora, i precisament per aquest motiu està demanant als membres clau que donin suport a aquest pla durant els pròxims 12 o 18 mesos.
En aquest sentit, el president del Banc Mundial, David Malpass, ha dit que la iniciativa és necessària perquè el coronavirus estava tenint un impacte superior en països d'ingressos baixos o mitjans. "Tenir aquest finançament disponible serà un canvi de joc, perquè una vegada hi hagi una vacuna segura i eficaç, permetrà a les persones recuperar les seves vides amb confiança", detallava i recull el diari britànic The Guardian.
El Banc Mundial creu que l'economia mundial no s'acabarà de recuperar del tot fins que les persones no sentin que poden viure, socialitzar, treballar i viatjar amb confiança. I perquè això passi caldrà una vacuna segura i eficaç.
No hi haurà vida normal fins al 2022?
No s'espera que hi hagi prou vacunes per al coronavirus per tornar a la normalitat fins a l'any 2022, segons ha explicat aquest mes de setembre el científic en cap de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Soumya Swaminathan. En aquest sentit, ha verbalitzat que la iniciativa Covax de l'OMS, el mecanisme d'agrupació de recursos per brindar un accés equitatiu a les vacunes en països amb diferents vies d'ingressos, només podria reunir al voltant de centenars de milions de dosis en mig any, fet que significa que cada un dels 172 països que participen de la iniciativa, "tindran alguna cosa".
Però, tot i això, la quantitat de dosis serà massa petita per canviar algunes mesures de protecció que estem vivint aquests mesos: mans-distància-mascareta, fins que, com a mínim, la producció augmenti i arribi a la xifra de 2.000 milions per a finals del 2021. "La gent s'imagina que al gener hi haurà vacunes per a tothom i les coses tornaran a la normalitat. I no és així com funcionen les coses", ha detallat.
I mentrestant, tests ràpids?
Amb un cost d'uns 5 dòlars –uns 4,27 euros–, el test ràpid pretén diagnosticar el coronavirus en minuts i ampliarà dràsticament la capacitat per detectar casos en països amb uns ingressos més baixos o mitjans, on normalment falten sanitaris i laboratoris, segons l'OMS. El temps d'espera entre la realització d'una prova i la recepció del resultat ha obstaculitzat, en molts països, la possibilitat d'aturar la propagació del coronavirus. Un clar exemple que posa la mateixa organització són l'Índia i Mèxic, que tot i que registren unes altes taxes d'infecció, els experts han dit que el fet que s'hi facin tan poques proves podria amagar l'autèntica propagació dels brots.
"Tot i que són menys precisos, són molt més ràpids, més barats i no requereixen laboratori", ha explicat el director executiu de Global Fund, Peter Sands, segons recull la CNN. "Serà un pas important per permetre que els països puguin contenir i combatre el coronavirus".