La pluja de notícies sobre d'efectivitat de diverses vacunes també ha provocat que els països elaborin un pla de vacunació anti-Covid. Espanya hi treballa des del mes de setembre, segons ha explicat el ministre de Sanitat, Salvador Illa, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. 

D'aquesta manera, ha anunciat que la gent gran en residències, personal que treballa en aquests centres i la resta de personal sanitari i persones amb discapacitat formaran part del primer grup que rebrà la vacuna per al coronavirus entre els mesos de gener i març. La segona etapa tindrà lloc entre els mesos de març i juny i la tercera, a l'estiu.

Els passos a seguir

Illa ha exposat, doncs, que el pla té dos objectius. D'una banda, ajudar a controlar la mortalitat per Covid i estar llestos i preparats per començar la vacunació quan es disposin de les primeres dosis. Precisament per això, tal com ha detallat, s'ha fixat un ordre de prioritat a l'hora de rebre la vacuna d'acord amb un criteri científic. A més, també cal preparar-se logísticament i també la capacitat d'emmagatzematge. Hi ha vacunes, com el cas de la Pfizer que s'ha de conservar a una temperatura de 70 graus sota zero, o el cas de la de Moderna, que cal guardar-la a 20 graus negatius.

 

Així, caldrà fer un seguiment de la vacunació mitjançant un registre i també una vigilància farmacològica, segons ha detallat. I en aquesta mateixa línia, ha posat èmfasi en la necessitat de preparar aspectes clau per a una estratègia de comunicació, tant per al personal sanitari com per a la població en general. 

Tal com ha explicat el ministre, el pla fixa una estratègia comuna per a tot el país i hi haurien participat diversos experts i 8 comunitats autònomes. A més, ha estat elaborat sota les indicacions europees i també del Centre Europeu per a la Prevenció de Malalties (ECDC, per les seves sigles en anglès).

Quines vacunes ha comprat Espanya?

El ministre de Sanitat ha informat sobre l'autorització de 20,8 milions de dosis de la vacuna Pfizer. Cal recordar que requereix dues dosis, per tant, servirà per a 10,4 milions de ciutadans. 

Per altra banda, també ha insistit que el govern ha signat acords de compra amb les vacunes de Moderna, Oxford, Pfizer i BioNTech, Johnson & Johson –amb el qual ja hi ha un acord d'autorització per a la fase 3–, Sanofi i Curevac. En total hi ha sis acords i estaria pendent de tancar-se el de Novavax.

En total, Espanya preveu tenir 140 milions de dosis per a 80 milions de ciutadans, fet que supera la mateixa població espanyola –segons dades del 2019 d'Eurostat, de 46,94 milions–.

Imatge principal: el ministre de Sanitat, Salvador Illa, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres / Efe