A més de mantenir la distància de seguretat... com es pot saber si una platja està prenent les mesures higièniques sanitàries adequades per prevenir el contagi davant la Covid-19? El cert és que la competència de la gestió de la platja pot ser gestionada per diferents institucions al llarg de tota la geografia: ajuntaments, comunitats autònomes, costes...
El passat 23 de maig es va aprovar una Ordre en el BOE relativa a l'ús de les platges, en la qual es deia que els ajuntaments podran establir limitacions tant d'accés, que en tot cas serà gratuït, com d'aforament a les platges a fi d'assegurar que es respecta la distància interpersonal de, almenys, dos metres entre banyistes.
Així mateix, a efectes de garantir el seu gaudi pel nombre més gran possible de persones en condicions de seguretat sanitària, podran també establir límits en els temps de permanència en aquestes, així com en l'accés als aparcaments en nom de facilitar el control de l'aforament de les platges. A efectes de calcular l'aforament màxim permès per cada platja, es considerarà que la superfície de platja a ocupar per cada banyista serà d'aproximadament quatre metres quadrats.
A més, el Ministeri de Sanitat va validar una sèrie de protocols desenvolupats per l'Institut per a la Qualitat Turística Espanyola (ICTE) a instàncies del Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme per al sector turístic en concret, dels quals un d'ells cap a referència precisament a les platges. Cada Comunitat Autònoma ha desenvolupat també les seves pròpies recomanacions per a aquest estiu, però ara amb els rebrots no està altres tornar a recordar quins són els punts més importants.
Els espais en què cal prestar una especial atenció per fixar-se si s'han pres les mesures de protecció necessàries, són el sorral, els lavabos, els vestuaris i les taquilles, els punts i subministraments d'aigua potable i safareig de peus, infraestructures i equipaments de les empreses concessionàries, les infraestructures i equipaments d'ús específic de persones amb discapacitat, les papereres, les àrees de joc infantils, les instal·lacions esportives, les passarel·les i les parades de socorrisme.
Als llocs on no es pugui garantir la protecció dels usuaris, com a safaretjos o dutxes, el recomanable és que estiguin tancats i si estan oberts i no hi ha garantia del compliment de les mesures preventives i higienicosanitàries és millor no fer ús d'ells.
Cal prestar especial atenció a tots els avisos que es realitzen amb cartelleria tradicional, recursos humans o aplicacions tecnològiques que solen informar la gent abans de desplaçar-se fins a la mateixa platja i fixar-se també en el pla desenvolupat perquè els usuaris en primera línia de platja (les persones disposades a la primera fila respecte al mar) guardin la distància de seguretat respecte als usuaris que siguin a la vora passejant o entrant a gaudir d'un bany.
Amb relació a les àrees de joc infantils, les àrees esportives i altres zones d'esbarjo, igual com altres zones, si no es compleixen les mesures de seguretat sanitàries, han d'estar clausurades i, si no ho estan, no se n'ha de fer ús.
És aconsellable que la zona d'hamaques i para-sols estigui delimitada (per exemple, a través de balises, cintes, indicacions) establint-se un control en l'assignació d'aquestes, de manera que es pugui assegurar, previ al seu ús, que l'equipament ha estat degudament netejat i desinfectat.