Pols entre el Govern i els sanitaris pel relat sobre els ajustos d'aquest estiu. Tot va començar fa una setmana, quan vam saber que els CAP de Catalunya es tornaran a estrènyer el cinturó. La notícia va fer saltar les alarmes i va posar els professionals en situació d'alerta, tot i els intents de l'administració de calmar-los. Però saber que l'Hospital Vall d'Hebron tancarà 300 llits a l'estiu per motius econòmics no va ajudar gaire, de manera que el conseller de Salut, Manel Balcells, va haver de sortir aquest dijous a especificar que s'atendran les urgències i que només s'ajornaran les cirurgies programades. Aquest divendres, Balcells ha hagut de tornar a intervenir.

El conseller de Salut ha insistit en aquesta ocasió que a l'estiu no hi haurà "col·lapse als CAP" ni tampoc "problemes assistencials d'urgències i emergències", tot assegurant que el pressupost prorrogat d'enguany sumat al crèdit que s'ha demanat "és superior" als comptes de l'any passat. "No hi ha cap reducció de pressupost ni retallades. Hi ha un pressupost superior, tot i que no tant com ens agradaria", ha reiterat, abans de recordar que a l'estiu "baixa l'activitat". "S'opera menys i sempre baixa l'activitat quirúrgica", ha afegit, motiu pel qual "es tanquen quiròfans, algunes unitats de curta estada i algunes plantes", tal com s'ha fet en ocasions anteriors.

S'està "lluny" de les retallades

En una visita al nou heliport de l'Hospital Sant Joan de Déu de Manresa (Bages), Balcells ha posat el focus en el fet que el pressupost prorrogat per a aquest 2024 és "superior" al de l'any passat. Concretament, uns 600 milions d'euros més. Tanmateix, ha recordat que l'objectiu era incrementar en 1.400 milions d'euros la partida de Salut. "Creixem, però menys del que ens agradaria", ha lamentat. D'altra banda, ha insistit en el fet que a l'estiu l'activitat baixa i "s'opera menys perquè la gent fa vacances i li toca fer vacances". "Es tanquen quiròfans, unitats de curta estada que són les que donen cobertura als quiròfans, i algunes plantes i llits d'UCI que donen cobertura als malalts operats", ha dit, com "passa cada estiu". Finalment, ha afirmat que "no hi haurà cap afectació" en zones turístiques perquè "hi haurà substitucions i es cobriran les vacants, com passa cada any", a més d'explicar que la situació d'hospitals com el de la Vall d'Hebron es deu a una qüestió de control pressupostari: "Se'ls hi ha demanat que facin un cert control del pressupost per no apartar-nos dels comptes".

En aquesta línia, el subdirector del Servei Català de la Salut (CatSalut), Alfred Garcia, ha defensat que l'activitat planificada per a tot l'any és superior a la de l'anterior, tot i el tancament de llits quirúrgics d'aquest estiu. En declaracions a Catalunya Ràdio, ha reiterat que s'està "lluny de les retallades" i ha afegit que s'ha fet més activitat en els primers mesos de l'any per poder "ajustar" ara la de l'estiu. També ha incidit en la demanda baixa en aquesta època i que tots els professionals han de fer vacances, alhora que ha assegurat que per al 2024 hi ha més recursos, més professionals consolidats al sistema i més activitat.

"No sembla un disbarat"

Segons Garcia, els hospitals de l'Institut Català de la Salut (ICS) han fet un 10% més d'intervencions quirúrgiques en comparació amb el 2023 —l'increment és d'un 14,61% si es compara amb el 2019—. És amb aquestes xifres que ha demanat no quedar-se amb el que es fa a l'estiu, sinó valorar la globalitat de l'any. També ha precisat que el que es veurà afectada és l'activitat quirúrgica programada, però no les urgències ni l'activitat oncològica: "Disminuir l'activitat programada entorn del 25% a l'estiu, en un moment en què el 100% dels professionals fan vacances, no sembla un disbarat".

El subdirector del CatSalut ha explicat que no hi haurà desprogramacions concretes a pacients perquè directament no se'ls ha avisat, cosa que implica un increment de les llistes d'espera. També ha insistit en el fet que el 2024 hi ha un augment del 4,5% dels recursos disponibles en comparació amb el 2023, motiu pel qual ha negat que es pugui parlar de retallades. És veritat que ha admès que l'increment seria superior si s'haguessin aprovat els pressupostos, cosa que ha portat els gestors a fer una gestió "eficaç" dels recursos i una "planificació correcta". Així, s'ha mostrat convençut que s'assoliran els objectius assistencials "amb escreix" i ha explicat que els CAP a l'estiu se centren més en la patologia aguda, que hi ha zones on es faran més reforços per mantenir un nivell d'assistència "adequada a la demanda".

La consellera d'Economia, Natàlia Mas Guix, s'ha sumat a aquesta tesi i ha assenyalat que el pressupost de Salut s'ha incrementat de forma excepcional en l'última legislatura: un 20% més. "No hi ha retallades, ben al contrari, s'han revertit TOTES", ha indicat en un fil de Twitter, on també ha lamentat que "la no aprovació del pressupost del 2024 fa que el creixement d'enguany sigui menor al que caldria". 

Les explicacions són insuficients per Metges de Catalunya, des d'on veuen "contradiccions" en els missatges donats i reclamen que "s'aclareixi de forma nítida" si hi ha o no retallades —a més de fer una relació detallada de les afectacions per centres—. El secretari general del sindicat, Xavi Lleonart, ha considerat que si baixa l'activitat a l'estiu és "obvi" que la ciutadania i els professionals notaran les conseqüències, tot criticant que es vulgui "confrontar" aquests professionals amb els pacients.

Els diferents sindicats, indignats amb Salut

En declaracions a Efe, el metge Antoni Barbarà, membre de la Marea Blanca de Catalunya, ha alertat que a la dificultat de les llistes d'espera se sumen les retallades anunciades a hospitals i les altes temperatures de les pròximes setmanes. "La pandèmia que ja suposa la crisi climàtica, amb temperatures extremes durant dies i dies, pot desestabilitzar moltes persones amb malalties cròniques i suposar problemes de deshidratació en moltes altres", ha avisat, fent èmfasi en l'augment de consultes a urgències i un increment previsible de la mortalitat. Llavors, ha acusat Salut de no preveure aquesta situació i d'improvisar "sobre la marxa", de manera que la situació pot ser "molt preocupant" si hi sumem les retallades.

Fonts de la Coordinadora d'Entitats de la zona del Servei d'Atenció Primària (SAP) Muntanya han assegurat a Efe que la gerència del Vall d'Hebron els va apuntar a finals del 2023 que enguany hi hauria retallades, de manera que "no es tracta dels pressupostos de la Generalitat, sinó d'una altra cosa que se'ns escapa". També han denunciat que en alguns CAP de Nou Barris els usuaris han d'esperar un mes per tenir una visita amb el seu metge de capçalera, cosa que porta molta gent a acudir a urgències dels hospitals. De la mateixa manera, han reclamat saber quants malalts hi havia a la llista d'espera per ser operats al Vall d'Hebron i altres hospitals afectats, que també tindran repercussió en tot el circuit assistencial.

Mobilitzacions davant l'ICS

El vocal de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC), Jordi Mestres, ha afirmat a Efe que no és el primer any que es donen retallades d'aquesta mena i que els responsables de Salut "haurien de pensar fórmules noves perquè no hi hagi aquest fre als serveis assistencials". "Falten metges als CAP i professionals per cobrir les places vacants ja existents i les que s'haurien de crear de noves perquè cada vegada som més població envellida", ha afegit.

Finalment, el secretari d'Acció Sindical de SATSE a Catalunya, Víctor Motos, ha anunciat una mobilització el 20 de juny davant l'ICS per la política de "no renovació de contractes temporals, substitució de baixes i permisos i per no posar fi a la política de sobrecàrrega sistemàtica de la xarxa pública". Per la seva banda, la Marea Blanca es reunirà dissabte per abordar la situació de cara a l'estiu, que es preveu "calenta, per temperatures i també a les urgències dels hospitals".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!