Fixa’t en les portades de la premsa de Madrid —en realitat són una de sola—. Quants cops les has vist, amb aquell èmfasi mig impostat, mig cortesà, sobre la mateixa i eterna buidor dels reials discursos? Deu, quinze… trenta cops? Mira ara les primeres pàgines dels diaris de Barcelona. El reial discurs no mana, no és la notícia més destacada. Molt significativament, no ho és ni a La Vanguardia, diari que sempre ha tractat la monarquia amb una deferència arrelada en la convicció dels seus propietaris, de vegades fins i tot més enllà del que els mateixos afers reials mereixien.
Avui no és el cas. Enviar al Rei als baixos de la primera pàgina no deu haver estat una decisió poc meditada o mal ponderada. No passarà gens desapercebuda. El diari ha estrenat director fa vint dies. En ocasió de la retirada de Joan Carles I de la vida pública, l'editor del diari, Javier Godó, signava un article (cosa infreqüent) titulat amb una frase manllevada a Fernando Ónega: Un buen rey, incluso un gran rey. L’editor esmenta mig de passada l’hereu, Felip VI, i en remarca una sola idea del discurs de coronació: “La voluntat de fer un pas més en la transparència de la institució, reforçant l'exemplaritat en la vida pública”. Si aquest és el criteri que ha guiat la portada d'avui, potser no és una exageració considerar-la un senyal de disconformitat o un avís. Potser. Del que hi ha poc dubte és que d'aquesta manera la llegiran als salotti buoni de Barcelona i Madrid, cosa que no ignoren a la torre de la Diagonal.
Com sigui, el titular principal, però, se l’endú un afer més gruixut que el reial al·leluia, ni que el titular sigui un xic tremendista. A l’Estat espanyol hi ha 4.404 llits d’UCI (sense comptar neonatals, cremats i coronàries), dels quals 600 ja estan ocupats pels greus de coronavirus. La cosa pinta fatal, certament, però encara no som a l’apocalipsi. Tal vegada val la pena esperar que arribi —si arriba—. Els llits d’intensius no es multiplicaran per molt terribles que siguin els titulars.
La resta de la premsa de Barcelona tampoc no dona gaire espai al discurs del Rei. El tracten amb indiferència. El Periódico ho mata en un subtítol. L’Ara, que fa córrer la història sobre el títol principal, fa l’efecte que aprofita el reial pronunciament com a excusa per tirar-li la cassolada a la cara. El Punt Avui titula per sota amb la cassolada, sense embuts, i obre amb un material més optimista que els competidors barcelonins, que són un mar de llàgrimes —així és la situació, sens dubte, però no fa mal que algú hi posi un bri d’esperança, especialment perquè els dies que venen seran encara pitjors que ahir.
Segueix aquí l'última hora sobre el coronavirus Covid-19 a Catalunya, Espanya i el món