La tecnologia ja té un paper determinant en les nostres vides. Però seria possible prevenir un infart amb la seva ajuda? "El big data ens pot ajudar a trobar patrons conjunts de variables que fan probable un infart a curt o mig termini. En aquests casos es podria, almenys teòricament, prevenir el seu desenvolupament". Així ho explica Borja Ibáñez, cardiòleg de l'Hospital Fundació Jiménez Díaz i director d'Investigació del Centre Nacional d'Investigacions Cardiovasculars (CNIC) amb què ha arribat a un acord Quirónprevención.
"Sabem que les tecnologies tenen un gran potencial, encara que probablement és molt més gran del que ara podem imaginar-nos. Els entorns sanitaris d'aquí a uns anys no s'assemblaran gaire a l'entorn tradicional" i afegeix que "es crearan noves especialitats i, per exemple, els matemàtics, físics o bioinformàtics seran una part fonamental dels hospitals i es realitzaran més controls virtuals i fins i tot es podrà tenir accés a les constants de pacients de forma remota les 24 hores del dia".
Ibáñez exposa que les publicacions que es realitzin tindran tot el detall que sigui rellevant per assolir la conclusió. Així, els hàbits de vida també seran inclosos a les publicacions si és que és rellevant per al diagnòstic d'alguna malaltia. "Aquestes estadístiques existeixen i són d'accés permès sempre que hi hagi un objectiu positiu i amb el suport d'un protocol d'investigació seriós".
Tot i aquests els grans avenços que hi ha hagut en el camp de la prevenció cardiovascular, encara estem lluny de conèixer en detall l'aparició de la malaltia i la seva progressió. "Més important encara és que no coneixem bé la salut. Amb un accés a una quantitat tan gran de dades anònimes i de seguiments en reconeixements de salut, podrem avançar en aquestes preguntes. Sens dubte, el resultat d'aquest acord resultarà un augment del coneixement i això podrà traslladar-se per millorar la prevenció cardiovascular", explica el doctor.
"La tecnologia és fonamental"
Tanmateix, Ibáñez ressalta que "avui dia la tecnologia és fonamental en gairebé tota la investigació biomèdica. De fet, els grans avenços científics solen tenir el denominador comú de grans investigadors treballant amb tecnologia punta. En aquest cas serà necessari utilitzar tecnologia de big data per manipular aquesta gran quantitat de dades. És per això que la participació de la unitat de bioinformàtica del CNIC és molt rellevant".
Encara que la preocupació per la informació i les dades creuades és cada vegada més alta, el doctor assegura que no hi ha cap preocupació per l'ús de les dades personals. "Els estudis es consideren de tipus 'ecològic', la qual cosa vol dir que cap dada no pot associar-se a cap persona i només s'analitzen els conjunts de dades. La base de dades està anonimitzada i sense cap possibilitat de traçabilitat, pel que la confidencialitat està assegurada".
Les malalties cardiovasculars són la causa més freqüent de mortalitat. Es troben darrere del 30% de les defuncions i la seva incidència va a l'alça. Precisament, davant d'aquesta situació, el Grupo Quirónsalud va organitzar la I Jornada Internacional de Patologia cardiovascular en l'Institut del Cor Teknon, on, a més del doctor Ibáñez, han participat especialistes de tot el món|tothom per debatre els últims avenços|avanços en aquesta matèria.