A les costes del Perú han aparegut centenars de llops marins (o foques caputxines) morts o en molt mal estat, els animals presentaven convulsions i ofegaments abans de morir. Es tracta d'una situació que mai s'havia donat a la regió i la investigació científica ha demostrat que la causa de tot plegat és la grip aviària o H5N1. És a dir, el virus ha saltat de les aus marines als llops marins salvatges. Segons informa El País, els investigadors peruans i argentins que han estudiat aquest cas no descarten que en passar de les aus als llops marins, el virus de la grip aviària hagi mutat fins a ser capaç de saltar de mamífer en mamífer.
🟡 La grip aviària arriba a Catalunya: pot infectar els humans? Transmissió, símptomes i tractament
La tesi dels científics apunta que els més de 600 llops que han mort per menjar-se o conviure amb aus malaltes. Tot i això, el gran nombre d'animals morts fa sospitar a alguns experts com Sergio Lambertucci, científic de l'Institut d'Investigacions en Biodiversitat i Medi Ambient, qui apunta: "No seria estrany que uns quants n'haguessin menjat aus infectades, però tots ells?". En la mateixa línia, el veterinari Thijs Kuiken ha assegurat: "A causa del gran nombre d'exemplars trobats morts, sembla més probable que hi hagi hagut transmissió directa entre llops marins".
"És el segon episodi de mortalitat massiva que suggereix que aquest virus es pot adaptar fàcilment a una transmissió eficient de mamífer a mamífer. Si passa en visons i en llops marins, per què no passarà en humans?", es pregunta Kuiken. Si bé el patogen ha passat altres vegades d'ocells a mamífers, no s'ha registrat fins ara que saltés de mamífer a mamífer com apunten les morts de llops marins al Perú. És en aquesta diferència on rau la por dels científics de què el virus hagi mutat de manera que pugui infectar els humans.
"Volíem donar l'alerta com més aviat millor pel preocupant de la situació. És el primer cas de mortalitat massiva de mamífers salvatges a Sud-amèrica i podria ser el primer esdeveniment de transmissió intraespècie en mamífers silvestres al món", explica Lambertucci justificant perquè han publicat amb tanta urgència l'esborrany del seu estudi. La investigació segueix avançant, però les primeres autòpsies mostres que els primers animals estudiats van morir tots de grip aviària.
Un risc de pandèmia baix, segons l'OMS
El passat dimecres, el director general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, va recordar que, les darreres setmanes s'han notificat diversos casos de mamífers, entre ells visons, llúdrigues, guineus i lleons marins, infectats per la grip aviària H5N1, però després d'avaluar el risc de transmissió per als humans l'ha definit com a "baix". "L'H5N1 s'ha propagat àmpliament en aus silvestres i aviram durant 25 anys, però el contagi recent a mamífers s'ha de vigilar de prop. De moment, l'OMS avalua el risc per als humans com a baix", va remarcar en aquell moment.