"Les eleccions són un risc des del punt de vista epidemiològic". Clara Prats Soler, que dirigeix el grup d'investigació sobre la Covid a l'equip de biologia computacional Biocomsc de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) insisteix que en un sol dia es produirà un augment de les interaccions. "Es pot minimitzar el risc en el moment de la votació, dins pot ser un lloc de risc zero, amb gel desinfectant, finestres obertes, però potser quedem per anar a votar o ens trobem algú a la cantonada que fa temps que no veiem". D'aquesta manera, en conversa amb ElNacional.cat, posa èmfasi en la "mobilitat associada". Posa d'exemple el fet que s'havien tancat alguns sectors de risc, com per exemple el teatre, per la seva mobilitat associada. "Serà més arriscat que si ens quedéssim tancats a casa".

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, explicava aquest dimecres que la baixada de casos positius està essent lenta. En aquest sentit, Prats exposa que "fins ara el ritme al que estem baixant és el que havíem esperat amb les mesures que hi ha instaurades ara". I de fet, recorda que "quan es van anunciar aquestes mesures ja es va dir que servirien més frenar". Així, també ha ressaltat que les mesures actuals són menys restrictives que les que hi havia a l'octubre. Ara bé, preguntada per si aquest lent descens podria ser atribuïble a la variant britànica que ja es troba en situació a Catalunya, Prats creu que no.

La variant britànica circula per Catalunya

Aquest mateix dimecres, Salut també informava de la circulació de la variant britànica. Ara, ja s'ha detectat a tot Catalunya amb proporcions que van del 3% fins al 12%. És a dir, entre un 3% i 5% a tot el territori i entre el 10% i el 12% a l'àrea de Barcelona. "El tipus de mesures que has d'aplicar, són les mateixes. Ara tenim una sèrie de mesures en vigor que són efectives perquè el nivell de variant britànica encara és força baix", detalla. 

"Una gran majoria dels contagis són dins del domicili perquè entre els convivents no portem mascareta ni hi ha distància. Per tant, en el moment que hi hagi una major circulació de la variant britànica, els contagis dins dels domicilis també augmentaran. Algú de fora ha de portar la variant". Precisament per això, ressalta la importància de reduir contactes.

Un dels problemes que hi pot haver és que l'Rt es troba a Catalunya en 0,92. "Si tinguéssim una R de 0,7, tindríem cert marge", exposa. "Hem d'estar atents per reaccionar més de pressa".

Més restriccions o menys

S'espera que Salut aquest dijous prorrogui les mesures actuals amb alguns matisos. Ara bé, segons Prats i des del punt de vista només epidemiològic "seria necessari allargar aquestes mesures o, fins i tot, incrementar-les". I és que tot i el descens lent en nombre de casos, la pressió als hospitals i a les UCI continua sent molt elevada. 

"Hi ha una sèrie de factors, però, que no controlem. Hi ha sectors que estan patint moltíssim i que demanen una mica d'aire. Un aire que hauria de venir en forma d'ajudes econòmiques", ha matisat. Ara bé, tal com ha destacat, la pressió als hospitals hauria de disminuir encara més abans que la variant britànica desestabilitzi els indicadors. 

 

Imatge principal: Clara Prats Soler, que dirigeix el grup d'investigació sobre la Covid a l'equip de biologia computacional Biocomsc de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) / UPC