Ara a les festes nadalenques és normal, però aviat acabaran i més d'un haurà de fer-se aquesta pregunta: estic consumint massa sucre? Per regla general, la resposta serà afirmativa. I, de vegades, sense adonar-nos-en ni tan sols. En aliments com el pa, un iogurt, una beguda refrescant o una salsa podem arribar a prendre fins a 15 o 20 cullerades afegides de sucre afegit.
Segons l'OMS, el sucre no n'ha d'aportar més del 10% de les calories diàries tant en nens com en adults. Per a una dieta de 2.000 calories, són uns 50 grams de sucre, l'equivalent a unes 12 culleretes de cafè. Però això seria el màxim. Si parlem del que resultaria més beneficiós, seria per sota del 5% de l'aportació calòrica o sis cullerades. En el cas dels nens, el consell és no arribar als 40 grams.
Els efectes de sobrepassar el consum de sucre estan molt estudiats i alguns els podem notar en el nostre dia a dia. Ingerir una quantitat excessiva està relacionat amb l'augment de pes, la inflamació i la resistència a la insulina. També afecta la salut de la pell. Hi ha estudis que han demostrat que prendre massa sucre augmenta en un 30% més el risc de desenvolupar acne. Així mateix pot accelerar l'envelliment en augmentar la formació de productes acabats de glicació avançada, o AGE, que causen estralls a les proteïnes responsables de l'elasticitat de la pell.
L'excés de sucre també s'ha relacionat amb un augment a la producció d'àcid úric, la qual cosa augmenta el risc de gota, fins i tot entre les persones més joves. Finalment, un excés de coses dolces pot esgotar l'energia. Quant a l'impacte del sucre sobre l'estat d'ànim, s'ha relacionat el seu consum amb l'augment de la sensació de fatiga, d'ira, estat d'alerta i la depressió.
El problema és que deixar-lo no és fàcil, perquè causa addició i per això són molts els productes que el contenen entre els seus ingredients. En reduir el seu consum l'organisme necessita acostumar-se. El cervell humà s'acostuma al sucre com si fos una recompensa, doncs activa els circuits neuronals que se n'encarreguen i allibera la producció de les hormones del plaer, la serotonina i la dopamina. Per això, en deixar-lo, es pot viure un període d'abstinència amb símptomes com a esgotament, mals de cap i irritabilitat. Algunes persones fins i tot tenen problemes gastrointestinals.
Aquests són alguns consells per deixar-lo, sobretot si és un dels teus propòsits d'Any Nou:
>Una de les millors maneres de reduir el consum és eliminar les begudes ensucrades, com els refrescos, el te dolç, la llimonada i begudes similars, amb un contingut altíssim d'aquest nutrient.
>Revisar les etiquetes dels aliments per controlar els sucres afegits i evitar alts continguts en fructosa, glucosa, sacarosa, maltosa, mel edulcorant de blat de moro, xarop de, sucre en brut melassa, xarop de malt, nèctar d'atzavara...
>Evitar els cereals per a l'esmorzar. Alguns en contenen més del 60% de sucre en pes, especialment en el cas dels cereals comercialitzats per a nens.
>Prescindir dels aliments processats. A més de greixos saturats, solen contenir molt sucre, així que no passa res de dolent per eliminar-los pràcticament en la seva totalitat de la dieta.