L’adequació dels tractaments farmacològics és una de les àrees on el sistema de salut català té més marge de millora segons les dades recollides per l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS). Aquestes dades presentades per la Central de Resultats mostren que l’ús inadequat a l’atenció primària de les benzodiazepines en pacients amb ansietat ha pujat un 14% en el darrer any i que creix també el nombre de pacients medicats amb més de 10 principis actius, que augmenta un 4%.
Aquests indicadors surten d'uns informes presentats per la Central de Resultats, del període entre 2017-2023. Aquesta iniciativa de l’AQuAS per mesurar i difondre els resultats de centres i regions del sistema sanitari català té com a objectiu principal ser un suport a la presa de decisions polítiques i una eina per a la transparència i el rendiment de comptes.
Aquesta utilitza 257 indicadors que es distribueixen en els àmbits d’atenció primària, hospitals, emergències mèdiques, salut mental i addiccions, atenció intermèdia i salut pública. La idea és posar un ‘termòmetre’ al sistema sanitari català per conèixer al detall com està funcionant i proveir informació als centres i les àrees sanitàries perquè es puguin comparar amb els altres i així “promocionar-ne la millora continuada”, ha afirmat la directora de l'AQuAS, Sandra García Armesto.
Radiografia a l'atenció primària
Aquesta informació permet per exemple, tenir una fotografia de l’activitat a l’atenció primària. S’hi observa que, després de la davallada durant la pandèmia, les visites presencials s’han recuperat en part, però no han tornat als nivells previs al 2020, quan se situaven per sobre del 80% mentre que ara representen prop del 70%. La consulta en línia (eConsulta) i l’ús de l’aplicació La Meva Salut van incrementar molt durant la pandèmia de la covid-19 i, si bé en els darrers mesos és cert que han baixat, es mantenen en nivells alts amb ús del voltant del 40% a La Meva Salut i una mica per sobre del 20% a l’eConsulta.
Pel que fa als hospitals, l’estudi indica que una de les àrees de millora està en l’adequació en l’ús de les urgències, ja que un percentatge alt es podrien derivar a altres recursos. Són moltes les dades que projecta aquest sistema d’informació i, en termes generals, s’observen millores respecte al 2022. "Sembla que el 2023 hem arribat a una postnormalitat; no és una normalitat com la d’abans de la pandèmia, perquè molts dels indicadors han millorat", explica la directora de l'AQuAS.