La incontinència urinària es produeix quan es perd el control de la bufeta i comprèn diferents graus, des de petites fugues fins al buidatge complet. Afecta milions de persones a tot el món, principalment dones a partir dels 50, i les causes són generalment el debilitament dels músculs de la zona a causa de l'envelliment o per diferents patologies que poden també causar l'afecció, des de càlculs renals, una infecció o per engrandiment de la pròstata.

Un dels principals problemes és que pot arribar a interferir en la vida diària de les persones, causant una gran incomoditat que afecta negativament al seu estat d'ànim.

Generalment se solen diferenciar entre diversos tipus. La causada per l'esforç, provocades per certs tipus d'activitats, com tossir, esternudar o exercicis físics que exerceixin pressió sobre el múscul de l'esfínter que reté l'orina a la bufeta. La segona és l'anomenada incontinència d'urgència, que passa quan es perd el control de la bufeta després d'experimentar una sobtada i forta necessitat d'orinar. I finalment, incontinència per sobreeiximent que té lloc si no buida la bufeta per complet en orinar i l'orina s'escapa més tard generalment per degoteig.

Compresa per a la incontinència

Una altra de les causes més comunes de la incontinència és la realització de certs tipus de cirurgia, com una histerectomia o haver tingut diferents parts. En els homes, l'engrandiment de la pròstata pot produir aquesta afecció, així com el càncer d'aquesta zona del cos o de bufeta. Fins i tot els tumors benignes poden causar incontinència en bloquejar el flux d'orina.

També pot produir-se a conseqüència del restrenyiment, les infeccions del tracte urinari, la prostatitis o inflamació de la pròstata, cistitis intersticial o una afecció crònica que causa inflamació dins de la bufeta, així com conseqüència dels efectes secundaris de certs medicaments, com alguns de destinats a regular la pressió arterial, relaxants musculars, sedants i alguns fàrmacs per al cor.

Quan es produeix a causa del pas dels anys, la manera de prevenir-la és mantenir músculs forts i una bufeta saludable, practicant hàbits de vida saludables i duent a terme diàriament els exercicis de Kegel. Per localitzar els músculs del terra pelvià de forma correcta, s'ha d'aturar el flux de l'orina mentre s'està orinant. És aquest múscul que ha d'exercir pressió el que cal treballar.

Exercicis de Kegel

Es pot dur a terme recolzant-se sobre l'esquena fins a tenir la sensació que s'ha contret el terra pelvià. A continuació, cal contreure el múscul localitzat en orinar durant 3 a 5 segons. Després, s'ha de relaxar també de 3 a 5 segons. A continuació, es repeteix aquest cicle al voltant de deu vegades. S'ha d'anar augmentant a poc a poc fins a realitzar al voltant de 30 a 40 vegades els exercicis de Kegel diàriament, repartits al llarg de la jornada. Altres consells per a la prevenció són mantenir un pes saludable, fer molt exercici, dur a terme una dieta equilibrada, limitar el consum de cafeïna i alcohol i evita fumar.

En qualsevol cas, és un motiu per buscar ajuda mèdica, tant si no té la gravetat més grossa, com si és signe d'alguna altra patologia. El millor consell és anar com més aviat millor per evitar que la situació vagi a més. Es poden realitzar ajustaments en la dieta o ingesta de líquids, utilitzar roba interior o tovalloles absorbents o intentar programar les hores per anar al bany.