El professor de farmacoepidemiologia de la Universitat d'Oxford, Daniel Prieto-Alhambra, ha expressat en una entrevista a RAC1 que "produir vacunes contra totes les variants de covid-19 és un somni". En aquest sentit, ha explicat que es tracta d'un repte majúscul que requereix molt de temps de recerca i sobretot grans inversions. Segons ell, la societat encara està lluny d'aconseguir aquesta anhelada vacuna vàlida contra qualsevol tipologia de coronavirus. El científic català ha remarcat la dificultat de fer recerca en vacunes sobre un virus que mai no saps com mutarà. No obstant això, ha assegurat que "cada vegada estem més a prop de tenir vacunes específiques contra òmicron" i ha posat èmfasi en el fet que "cal instar les farmacèutiques a actualitzar les vacunes contra la variant òmicron que sembla que serà la predominant".
Efectivitat de la vacuna
Pel que fa a l'efectivitat de la pauta de vacunació contra la variant òmicron, l'investigador d'Oxford ha indicat que, tot i que s'està perdent immunitat contra òmicron a mesura que passa el temps d'ençà de la darrera dosi, l'ingrés hospitalari i la mortalitat s'està reduint molt. "El motiu pel qual òmicron és tan contagiós és perquè és una variant rara avis", ha afirmat. I sobre la nova subvariant d'òmicron, anomenada sigil·losa, ha remarcat que "les dades demostren que la nova variant sigil·losa és molt semblant a l'òmicron, però amb una mica més de transmissibilitat". També ha alertat de la necessitat de millorar la sanitat pública i d'aconseguir un sistema de vigilància epidemiològica robust per afrontar l'avenir. Un futur que, segons ell, tindrà "moltes altres onades de covid seran com un refredat".
La utilitat del passaport covid
D'altra banda, pel que fa a la mesura, ja aixecada, del passaport covid, Prieto-Alhambra ha explicat que "quan es va imposar el passaport covid, va tenir un impacte important en el nombre de casos i ingressos hospitalaris, però va perdre efectivitat quan va arribar l'òmicron". I respecte a les noves píndoles de Pfizer per tractar la malaltia, l'acadèmic ha recalcat que permeten tractar la malaltia en fases inicials. "El target són gent vulnerable que sabem que poden emmalaltir greument".
La pèrdua d'olfacte
Finalment, el professor de farmacoepidemiologia de la Universitat d'Oxford ha volgut fer referència a les conseqüències emocionals derivades de la pèrdua d'olfacte, una seqüela de la covid-19. Sobre aquest punt, ha detallat que la pèrdua de l'olfacte té un impacte emocional brutal. I que, de moment, només existeix una forma de recuperar-lo. "De moment, l'única solució que tenim per la pèrdua de l'olfacte és la rehabilitació. Entrenar-lo de nou".