El metapneumovirus humà o virus HMPV està tensionant el sistema sanitari de la Xina, en especial al nord del país. Tanmateix, la situació no es pot comparar amb el coronavirus, com recorden les autoritats xineses i la mateixa Organització Mundial de la Salut (OMS). Això no implica que les institucions sanitàries no facin un seguiment de la propagació del virus dins i fora de la Xina. És d'aquesta manera que s'ha localitzat la primera infecció per aquest virus a Romania. L'afectada és una dona de 67 anys que no ha viatjat a l'estranger, com recullen mitjans locals.
La primera manifestació de la malaltia va aparèixer el 26 de desembre i els símptomes respiratoris van ser analitzats com un PCR a l'Hospital Clínic d'Emergències del Districte de Bihor. Ara la dona està hospitalitzada, aïllada i en estat estable. Segons el personal mèdic, la pacient no ha viatjat fora del país i s'ha obert una investigació epidemiològica per determinar com s'ha infectat.
Què se'n sap, d'aquest virus?
El virus, que va ser identificat per primera vegada el 2001, està generant preocupació entre els experts enmig d'un augment global d'infeccions respiratòries aquest hivern i representa un risc per a grups vulnerables, com ara nadons, ancians i persones amb sistemes immunes febles. HMPV provoca símptomes semblants als de la grip o el refredat, com ara tos, secreció nasal, congestió i dificultat per respirar, després dels quals les persones generalment es recuperen en pocs dies. Tot i això, algunes infeccions poden ser greus i requerir hospitalització.
A la Xina, aquest hivern està quedant marcat per la propagació d'aquest vell conegut. L'augment d'infeccions en plena època de grip fa que el sistema sanitari xinès hagi d'aguantar més pressió en algunes zones. Tanmateix, les autoritats fan una crida a la calma i monitoren l'avenç de les infeccions arreu del país.
El missatge tranquil·litzador també l'abraça la Unió Europea (UE). Des de la Comissió Europea han afirmat que "segueixen de prop" a situació del virus HMPV, però han considerat que no cal preparar-se per una nova pandèmia. "El Centre Europeu de Control i Prevenció de Malalties vigila molt de prop la situació", ha indicat la portaveu comunitària de Salut, Eva Hrncirova. Al marge de cas romanès, no hi ha un recompte oficial dels casos d'aquesta malaltia que es poden haver donat a l'Europa. Per altra banda, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha confirmat que aquest virus no representa, fins ara, una amenaça per a la salut global i que és un virus estacional.