El primer pacient espanyol amb mieloma múltiple tractat amb teràpia CAR-T comercial a l'Hospital Universitario 12 de Octubre de la Comunitat de Madrid està lliure de malaltia només set mesos després d'haver rebut aquesta teràpia avançada. José Ramón, de 57 anys i agent de la Policia Municipal, va ser diagnosticat de mieloma múltiple fa vuit anys i, malgrat haver rebut diversos tractaments, fins i tot un trasplantament de progenitors hematopoètics, ha patit diverses recaigudes de la malaltia, la darrera, l'any passat. El mes de juliol va rebre per primer cop el tractament amb aquesta teràpia després que fos autoritzat de forma oficial fora d'un assaig clínic.

José Ramón ha explicat que "el tractament de les CAR-T va ser curt, la veritat. Vaig estar ingressat vuit dies a l'hospital, en principi havia de ser una mica més, però el tractament va funcionar molt ràpidament i molt bé, i vaig poder donar-me d'alta molt aviat. I em vaig reincorporar a la feina, jo soc policia municipal. Continuo treballant, continuo fent esport, segueixo el meu dia a dia com si no tingués res".

Tractament personalitzat

El tractament mitjançant CAR-T és individualitzat, d'una única administració i està destinat a pacients amb tumors hematològics que no tenen altres opcions terapèutiques i que presenten una taxa de supervivència molt baixa en la majoria dels casos. Aquestes teràpies, almenys en aquests tipus de càncer de sang, han demostrat ser molt més eficaces que els tractaments convencionals i ofereixen molt bons resultats a llarg termini. El procés terapèutic s'inicia amb l'afèresi, que consisteix en l'extracció d'un nombre molt important de limfòcits T —un tipus de glòbul blanc— de la seva pròpia sang, mitjançant una tècnica especialitzada de filtració de la sang, coneguda com a leucafèresi, que es realitza per via intravenosa. Les cèl·lules extretes són reprogramades i multiplicades fora de l'organisme perquè, en ser reintroduïdes en el pacient, siguin capaces de reconèixer i combatre les cèl·lules canceroses amb molta més eficàcia. Aquest procés de reprogramació genètica es du a terme en un laboratori extern a l'hospital, generalment als Estats Units, un fet que dona lloc a la fase de comercialització del tractament. 

José Ramón, el pacient curat amb teràpia CAR-T, i el cap del Servei d'Hematologia de l'Hospital 12 de Octubre, Joaquín Martínez López / Europa Press

Segons ha explicat el cap del Servei d'Hematologia de l'Hospital 12 de Octubre, Joaquín Martínez López, "José Ramón és un pacient amb mieloma múltiple refractari que no té opcions de tractament adequades i ha estat el primer pacient a Espanya tractat amb una teràpia CAR-T d'ús comercial. Actualment està en remissió completa, sense malaltia, després de set mesos d'iniciar el tractament". El doctor ha detallat que es tracta d'un tractament personalitzat enfront del mieloma múltiple en el qual s'obtenen limfòcits del pacient, "s'entrenen en un laboratori enfront del tumor i després s'infonen. El terme comercial implica que ha estat aprovat per l'Agència Europea de Medicaments i es pot usar en tots els pacients", ha concretat el doctor. 

Vuit pacients amb la mateixa patologia 

Arran de l'èxit de la teràpia amb José Ramón, l'Hospital 12 de Octubre ha aconseguit que s'aprovi el mateix tractament en altres vuit pacients que pateixen la mateixa patologia. De moment, se n'ha infós sis i tots estan en resposta i lliures de la malaltia, tot i que el seguiment encara és curt. Aquest hospital madrileny té la capacitació demostrada per poder administrar aquest tractament. La primera teràpia de CART-T la va subministrar el 2019 i, fins ara, ha tractat més de 140 pacients amb tumors hematològics, amb excel·lents resultats. "Actualment hem tractat 42 pacients amb tractaments CAR-T a l'Hospital 12 de Octubre i sis d'ells, comercials. Hem fet una anàlisi recentment de l'evolució d'aquests pacients, el 90% dels malalts havien respost i entre el 70 i el 80% seguien en remissió", el doctor López. 

A més, està previst que més de 80 pacients amb diferents malalties hematològiques rebin el tractament enguany a l'hospital, degut principalment al fet que la seva indicació ha augmentat i s'ha ampliat el nombre de patologies en les quals es pot administrar. "La teràpia CAR-T és una nova oportunitat per als pacients i constitueix un avenç important", emfatitza el doctor Martínez López. "Estem parlant d'una alternativa per als qui no tenien altres opcions terapèutiques i presentaven una curta esperança de vida".

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!