S’ha produït la primera sentència a Espanya per la mort d’una pacient que es va contagiar de la covid-19 en un hospital. El Tribunal Superior de Justícia de Castella i Lleó ha condemnat a Sanidad de Castilla y León (Sacyl) a indemnitzar als familiars d’una pacient, M.P.G., que va morir després de contagiar-se de la covid en l’hospital Río Carrión de Palència. La dona finada va ingressar en aquest centre hospitalari per una patologia aliena a la del coronavirus, i es va contagiar en el mateix hospital en ser ingressar-da a la mateixa habitació que una pacient de covid. La Sala del Contenciós Administratiu del Tribunal Superior de Justícia de Castella i Lleó ha estimat la demanda interposada per la família de la víctima, representada pel lletrat Santiago Díez, de l’Associació El Defensor del Paciente.
Representats per 'El Defensor del Paciente'
El TSJ de Castella i Lleó ha estimat que hi va haver una infracció de la lex artis en ingressar la pacient, sospitosa de covid, amb una pacient confirmada, segons la informació d'El Defensor del Paciente recollida per Europa Press. La quantitat de la indemnització no ha transcendit per voluntat de la família, que considera que el més important és que ningú torni a viure el que la seva mare va patir, i que no tornin a passar successos com aquest. La lex artis és el criteri que utilitza el dret per determinar la correcció de la pràctica mèdica i, per analogia, d'altres professions o activitats. Es tracta, per tant, d'un factor decisiu per concretar l'abast dels deures, responsabilitats i drets dels professionals i els usuaris.
Carmen Flores, presidenta de l'associació El Defensor del Paciente, assegura que la sentència és molt important perquè és pionera a reconèixer que va existir una infracció de la lex artis en contagiar una pacient de covid al mateix hospital per una falta de cura. "Va ser una greu responsabilitat no aïllar-la fins a confirmar-se el contagi. La covid no pot servir d'excusa per justificar les negligències mèdiques. Lamento tots els altres casos de persones que van patir una cosa semblant, però que, donat que no van buscar responsabilitats, s'han quedat pel camí. En aquest cas concret, els fills de la pacient no ho van tenir fàcil, però no es van rendir", ha afirmat Flores.
Un positiu que no es va confirmar
La víctima va ingressar el dia 6 de setembre de 2020 a Urgències de l'Hospital Río Carrión amb síndrome febril per una cel·lulitis amb bacterièmia. Entre les proves sol·licitades es van realitzar una presa de sang per a hemocultiu i una altra presa de mostra d'exsudat nasofaringi per a test d'antígens per a SARS-COV-2. La prova d’antígens va donar positiu, però el laboratori del mateix hospital va advertir que el resultat s’havia de confirmar amb un altre prova més específica, covid-TMA, amb una nova mostra. Tot i que no es va confirmar el positiu, la pacient va ser ingressada en la planta covid, en una habitació on sí que hi havia una pacient amb covid.
A les 12.00 hores del 7 de setembre, la metgessa encarregada de la pacient va comunicar als seus fills que la pacient havia donat negatiu a la prova TMA per a covid i que la seva mare estaria en aïllament. Fins a les 20 hores d’aquell dia no la van canviar a una habitació aïllada. La pacient va ser tractada de la malaltia de base, però va presentar un resultat positiu de PCR al cap de set dies de l'ingrés i del contacte hospitalari, va desenvolupar simptomatologia de covid al cap de catorze dies de l'ingrés, i va morir a conseqüència de la infecció per covid per complicacions d'aquesta malaltia al cap de 19 dies de manifestar-se la simptomatologia clínica.
La sentència diu que hi havia més habitacions
El Sacyl i la seva entitat asseguradora van al·legar que "es van seguir els protocols", però la sentència apunta que "(*) no cal cap protocol per justificar-ho, n'hi ha prou amb el sentit comú, que un presumpte infecciós fins que no es confirma que ho és no pot ser ingressat en una habitació compartida amb un altre que ja està diagnosticat com a tal, que era així abans del 17 de setembre de 2020 ho posa en evidència que el dia 7 de setembre de 2020, ja es canvia la pacient a una habitació aïllada a la mateixa planta per haver estat en contacte estret amb pacient positiu". La sentència també dictamina que "a l'hospital hi havia prou habitacions per ingressar la pacient en habitació no compartida, cosa que hauria evitat el contagi hospitalari que es va produir en ingressar-la en una habitació amb una pacient ja confirmada amb covid-19".