La primera vacuna contra el càncer de pulmó —un dels més mortals amb gairebé 1,8 milions de morts al món l'any— ja és una realitat i s'està administrant en set països, entre els quals està Espanya. Aquesta fita de la medicina podria ajudar a salvar la vida de centenars de milers de persones gràcies al seu potencial "innovador", segons destaca la comunitat científica. Els assajos clínics s'han realitzat a 130 pacients que rebran la dosi de la vacuna i el tractament d'immunoteràpia. Tanmateix, s'ha de tenir en compte que la vacuna és terapèutica i no és per prevenir la malaltia, és a dir, serveix per a tractar als pacients que pateixen el càncer. BNT116, la primera vacuna generalitzada contra el càncer de pulmó basada en ARN missatger ha començat a assajar-se en éssers humans.

Com funciona la vacuna?

La vacuna BNT116 utilitza la mateixa metodologia que la que es va emprar en la de la covid-19, l'ARN missatger. Cerca una resposta immune a través de l'ARN, és a dir, ordena al cos que busqui i destrueixi les cèl·lules tumorals perquè no tornin a aparèixer. Tot i que la vacuna destrueix les cèl·lules canceroses és diferent de la quimioteràpia, ja que aquesta elimina les cèl·lules que creixen molt ràpidament i hi ha cèl·lules sanes que també creixen i es poden eliminar. En canvi, la vacuna pretén deixar intactes les cèl·lules sanes i no danyar el sistema immunitari. Per a poder administrar aquesta vacuna, els afectats han d'haver passat la resta de tractaments contra el càncer de pulmó i no poden tenir altres patologies.

Els Estats Units, Alemanya, Espanya, el Regne Unit, Polònia, Hongria i Turquia són els set països que han apostat per aquesta vacuna contra el càncer de pulmó. Barcelona, Madrid, Santiago de Compostel·la, Sevilla i València disposen, entre tots, de vuit centres que formen part d'aquest assaig d'immunoteràpia. El fàrmac ha estat fabricat per BioNTech i està dissenyat per tractar el càncer de pulmó de cèl·lules no petites (CPCNP), la forma més comuna de la malaltia.

Primera vacuna al Regne Unit 

La primera persona que ha rebut la vacuna està al Regne Unit, es diu Janus i té 67 anys. Al maig el van diagnosticar i poc després va començar amb quimioteràpia i radioteràpia. Aquests tractaments no han funcionat i ara la seva esperança és aquesta vacuna. En una entrevista a Sky News ha afirmat que "em sento genial, fins ara no m'ha fet mal. No m'importa haver estat el primer o el número 100, crec que m'ajudarà i ajudarà a altres persones si la vacuna es produeix més de pressa".

El pacient rep sis injeccions en una mitjana de mitja hora: cadascuna d'elles conté una seqüència distinta d'ARN missatger, l'objectiu del qual és arribar a les cèl·lules i que aquestes fabriquin l'antigen, que serà reconegut pel sistema immune i posarà en marxa els seus mecanismes de defensa, atacant el tumor. Els pacients que participaran en l'assaig han estat diagnosticats amb càncer de pulmó de cèl·lules no petites. És el tipus més freqüent d'aquest tumor, fins al 85% dels càncers detectats són aquest.  Els pacients rebran les vacunes una vegada a la setmana durant mes i mig. Després, ho faran cada tres setmanes al llarg d'un any.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!