La possibilitat de contraure la Covid-19 en un vol és menys probable que rebre l’impacte d’un llamp. Així ho assegura l’Associació Internacional del Transport Aeri (IATA), que ha fet públic un informe segons el qual la probabilitat és d’1 entre 27 milions.
Una investigació feta per la IATA entre el gener i el juliol d’aquest any revela que només hi ha hagut 44 casos en els quals s'ha transmès el coronavirus durant un vol. Durant aquest període van volar 1.200 passatgers, de manera que la probabilitat de contraure la Covid-19 és d’una entre 27 milions, mentre que la de ser tocat per un llamp és d’una entre 500.000, segons el Centre per al Control i Prevenció de Malalties dels Estats Units.
Risc molt baix
“El risc que un passatger agafi la Covid-19 mentre és a bord sembla molt baix”, ha assegurat l'assessor mèdic de la IATA, el Dr. David Powell, que qualifica les dades de molt tranquil·litzadores, ja que la majoria de casos detectats van tenir lloc quan encara no estava generalitzat l’ús de la mascareta durant els vols.
A l’ús de les mascaretes se suma, segons l’assessor mèdic de la IATA, el fet que els seients actuen de barrera, ja que els passatgers miren sempre endavant, evitant que s’interactuï cara a cara. Així s'eviten els contagis.
44 contagis en set mesos
Segons la IATA, entre el gener i el juliol passat es van comptabilitzar 44 contagis durant diferents vols. Es tracta de casos confirmats, sospitosos i probables. El més greu va tenir lloc en un vol de Londres a Hanoi, on es considera probable que 15 persones es contagiessin. Un vol entre Sydney i Perth va registrar 11 casos de transmissió, vuit confirmats i tres probables.
El director general de la IATA, Alexander de Juniac, sosté que la combinació de les mesures de prevenció que han implementat les companyies aèries ha permès que els viatgers puguin volar malgrat la Covid-19. “Res no està lliure de riscos”, ha apuntat De Juniac, que ha recordat que la probabilitat de contraure la malaltia és menor que la que et toqui un llamp.