El Regne Unit va decidir espaiar la segona dosi de la primera en el cas de la vacuna de Pfizer i BioNTech. Ara, però, el fet de posar la segona dosi de la vacuna contra el coronavirus més tard, ha de ser revisat amb urgència per als pacients amb càncer després que s'hagi trobat que una sola dosi ofereix una protecció inadequada, segons un estudi del King's College de Londres i l'Institut Francis Crick, que encara no ha estat revisat, del que es fa ressò el The Guardian.

La investigació va trobar que tres setmanes després de la primera reacció dels anticossos de la vacuna es va trobar en un 39% de les persones amb càncer sòlid i el 13% de les persones amb càncer de sang. 

Això es compara amb el 97% de les persones sense càncer, segons la investigació sobre 205 persones, 151 amb càncer i 54 controls sans. 

Els pacients amb càncer que van rebre una segona dosi de la vacuna tres setmanes després de la primera, seguint les recomanacions de Pfizer, van tenir una resposta immune molt millor, amb un 95% dels que tenien tumors sòlids mostrant anticossos detectables. 

L'equip d'investigadors va exposar, segons recull el diari britànic, que espaiar les dosis fins a 12 setmanes –ara per ara, la política del país– estava deixant els pacients amb càncer vulnerables a casos greus de Covid. 

Podria Catalunya espaiar les dosis?

Ara per ara, però aquesta política d'espaiar les dosis només s'aplica al Regne Unit. La Unió Europea no ha determinat  cap pauta al respecte. Aquesta mateixa setmana, però, amb els retards constants i el repte de replantejar la campanya de vacunació setmana rere setmana, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, encetava una reflexió sobre si és convenient o no aplicar un retard en la segona dosi en totes les vacunes "per maximitzar i fer més efectiu el pla de vacunació".

"Si nosaltres —referint-se a Europa— apliquem una estratègia britànica, que és vacunar a molta gent amb una dosi i amb un retard de 12 setmanes per maximitzar el nombre de persones de manera efectiva perquè amb una sola dosi es pot reduir el cas de malaltia greu en un 85% o bé tenir menys població però molt ben vacunada".

És a dir, si es prioritza "molta protecció individual" o s'aplica un retard de la segona dosi per aconseguir una "protecció més poblacional". En qualsevol cas, Argimon ha subratllat que aquesta decisió ha de ser europea. "Si Europa decideix endarrerir la segona dosi, hem de tenir confirmat que hi haurà dosis suficients per fer un recordatori de la vacuna", ha remarcat. 

 

Imatge principal: una dosi de la vacuna de Pfizer i BioNTech / Efe