L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha declarat aquest divendres que l'edulcorant artificial aspartam, molt present en refrescos, dolços, productes "light", begudes alcohòliques i 0,0% i, fins i tot, en fàrmacs, és potencialment cancerigen. L'aspartam és un edulcorant artificial (d'origen químic) fins a 200 vegades més dolç que el sucre que es troba des dels anys 80 en multitud de productes de consum habitual a les llars i, ara, el màxim organisme en matèria de salut l'equipara en perill de propiciar càncer a les fuites del motor de benzina o el plom. Majoritàriament, aquest químic es troba en la majoria de productes dolços "light", de "baixes calories" o "sense sucre" com a substitut del sucre regular.
🔴 L'OMS declara que l'edulcorant aspartam, present en refrescos i dolços, és potencialment cancerigen
L'OMS constata que els efectes cancerígens de l'aspartam no són especialment preocupants en les dosis que es consumeixen habitualment, però el límit d'ingesta diària admissible sota uns paràmetres segurs fa temps que l'organisme el va topar en 40 mil·ligrams per quilo de pes del consumidor al dia. Per exemple, amb una llauna de refresc dietètic que contingui 200 o 300 mg d'aspartam, un adult que pesa 70 kg necessitaria consumir més de 9-14 llaunes al dia per excedir la ingesta diària admissible, si no es consumeixen altres aliments. Ara bé, tot i que a priori sembla una quantitat tan elevada que ningú la consumeix, cal advertir de la presència molt comuna en diversos tipus de productes pot propiciar que la persona arribi a aquesta quantitat si consumeix en un mateix dia refrescos, xiclets, dolços, begudes sense alcohol o salses de pot, entre d'altres.
Quins productes el tenen?
Aquests són alguns dels productes de consum habitual que tenen aspartam, segons identifica Reuters: Coca-Cola light, Coca-Cola, Pepsi, xiclets Trident i d'altres marques, xocolatines Mars sense sucre, gelatines, salses Heinz sense sucre, dolços Mondelez, refrescos Dr. Pepper, entre d'altres. Així i tot, es tracta d'un compost molt present en productes com iogurts de sabors, gelats, fruites i verdures en conserva, preparats de fruites, dolços de xocolata, xiclets sense sucre, cereals, salses com quètxup i mostassa, sopes, refrescos, begudes alcohòliques, begudes 0,0%, complements alimentaris, postres, caramels, brioixeria industrial, galetes i, fins i tot, en fàrmacs com xarops o pastilles per a la tos.
Com saber si el que compro té aspartam?
La normativa de la Unió Europea obliga a declarar la composició dels productes alimentaris en l'etiquetatge i l'aspartam també s'ha d'identificar. Per saber si el producte que el consumidor està comprant conté aquest edulcorant artificial s'ha de consultar si aquest porta en l'etiqueta el codi identificatiu E-951.