La Societat Catalana d’Obstetrícia i Ginecologia (SCOG) considera que el Govern s’ha equivocat a l’hora de comunicar el pla per a l’abordatge de la violència obstètrica i la vulneració dels drets sexuals i reproductius, elaborat pels Departaments de Salut i d’Igualtat i Feminismes, en col·laboració amb diversos agents i societats científiques, entre elles la SCOG, perquè trasllada la sensació que les cesàries són una pràctica generalitzada i qüestiona un suposat abús. “Als professionals de l’obstetrícia i la ginecologia ens incomoda i ens dol que es traslladi la sensació que actuem de manera generalitzada per motivacions alienes a proporcionar la millor atenció possible i sense respectar la voluntat de les dones. El SCOG, afirma en el comunicat que els professionals de l’obstetrícia i ginecologia, “al contrari, ens formem de manera continuada per tal d’oferir una atenció respectuosa i d’acord amb l’evidència científica més actual”.
Un percentatge de cesàries del 21,1 %
El Govern va presentar aquest dilluns un pla contra la violència obstètrica amb 50 accions dirigides a posar fi a aquestes conductes i pràctiques que pateixen les dones quan no se les informa o se les tracta sense respecte a llocs com la consulta ginecològica o la sala de parts. La SCOG “acull els objectius continguts al pla” i valora “positivament la feina feta pel grup que l’ha elaborat”, però retreu al govern que en la comunicació del pla entre altres, es qüestiona l’índex de cesàries a Catalunya. La decisió de realitzar una cesària és una decisió responsable i transcendent que obeeix a múltiples factors”. Segons la SCOG, el percentatge de cesàries a Catalunya en embarassos no complicats el 2022 va ser del 21,1 %, una dada "rellevant que desmenteix que es tracti d'una intervenció que es faci de forma injustificada i seguint criteris espuris".
La societat també ha fet al·lusió a una enquesta amb una mostra de més de 2.000 dones els resultats de les quals indiquen que el 91,8 % va manifestar que durant el part es va sentir ben tractada pel personal sanitari i es van respectar les seves decisions."Els bons resultats de l'enquesta no amaguen que hi ha àrees de millora i permeten identificar millor les pràctiques que convé corregir, però no volen dir de cap manera que la violència obstètrica sigui freqüent o generalitzada", ha ressaltat l'organització.
La SCOG ha reafirmat en tot cas el seu compromís en combatre la violència obstetrícia: “Estem oberts a fer una revisió contínua de la nostra actuació, reconeixem els canvis culturals que es produeixen a la nostra societat i les mancances inherents als dèficits estructurals i a la manca de perspectiva de gènere a la pràctica mèdica".