Els experts consultats per la companyia farmacèutica Almirall coincideixen a assenyalar que efectes derivats de la variabilitat climàtica han suposat una alteració dels patrons de pol·linització, estenent les temporades de creixement de les plantes i augmentant la producció de pol·len.

Com a resultat, els símptomes de les malalties respiratòries al·lèrgiques com la rinitis al·lèrgica i l'asma s'han intensificat. Els al·lergògens podrien ser presents durant tot l'any, afectant la població més enllà de les èpoques tradicionalment associades amb les al·lèrgies i amb pics a la primavera i tardor.

Les al·lèrgies afecten un 21,6% de la població espanyola. Aquestes reaccions, tradicionalment considerades un problema estacional a causa de la pol·linització, estan experimentant un augment significatiu en la prevalença i durada a causa de factors com el canvi climàtic, la contaminació i els estils de vida moderns.

En aquest context, l'OMS estima que el 2050 fins al 50% de la població haurà patit alguna malaltia al·lèrgica, i es preveu que espècies com l'ambrosia s'expandeixin a Europa, la qual cosa eleva el risc per a la salut humana. Segons els estudis disponibles, l'expansió de l'ambrosia, una de les plantes que més al·lèrgia produeix i que pot provocar símptomes intensos de rinitis al·lèrgica estacional, com esternuts, congestió nasal, picor a ulls i coll, i fins i tot empitjorar l'asma, podria augmentar les àrees d'alt risc en un 27% per a l'any 2100 i duplicar la sensibilització al pol·len d'aquesta planta a Europa entre 2041 i 2060.

El doctor Rodrigo Aispuru, metge de família i membre del Grup de Treball Respiratori de Semergen, va manifestar que "les al·lèrgies, abans considerades principalment estacionals, estan mostrant una tendència a persistir durant tot l'any a causa de factors com el canvi climàtic i l'exposició a al·lergògens perennes. Aquests al·lergògens poden afectar de manera contínua les persones, amb pics a la primavera i tardor, la qual cosa subratlla la necessitat d'estar alerta durant tot l'any i consultar un professional sanitari per a un maneig adequat de les al·lèrgies".

La contaminació i, en particular, les emissions de dièsel també influeixen en la intensificació dels símptomes al·lèrgics. L'augment de les concentracions de CO₂ i la contaminació urbana estan alterant la composició i l'al·lergenicitat dels pòl·lens. En el cas de l'ambrosia, estudis indiquen que l'exposició a alts nivells de CO₂ podria incrementar fins i tot en un 320% la producció de pol·len d'aquesta planta. A més, el canvi climàtic està provocant el desplaçament d'espècies vegetals cap a latituds més altes. Això podria fer que l'ambrosia i altres d'al·lergògens augmentin en les àrees d'alt risc.

Rafael Carretero, farmacèutic comunitari adjunt, va assenyalar que "la prevenció és clau per gestionar malalties com les al·lèrgies. És fonamental consultar a un professional sanitari si els símptomes persisteixen, ja que podrien estar relacionats amb al·lèrgies o amb altres problemes de salut. A més, seguir mesures higienicodietètiques com una bona ventilació, evitar ambients humits i prevenir canvis bruscos de temperatura pot ajudar a reduir els símptomes".

Davant d'aquest context, Sonia Palenzuela, Medical Affairs Senior Manager de Almirall España, va apuntar que "la desestacionalització de les al·lèrgies és un desafiament emergent que requereix un enfocament integral. La sensibilització i educació de la població sobre com prevenir i tractar aquestes afeccions és essencial perquè els professionals sanitaris puguin intervenir de manera primerenca i avançar cap a una atenció més completa que millori la qualitat de vida de les persones. Des d'Almirall, a més d'estar focalitzats en dermatologia mèdica, continuem contribuint a transformar la vida dels pacients en al·lergologia, entre altres àrees terapèutiques."

Amb l'objectiu d'ajudar el pacient al·lèrgic a conèixer, prevenir i controlar la seva al·lèrgia, Almirall i la Societat Espanyola d'Al·lergologia i Immunologia Clínica han desenvolupat Pol·len Control. Aquesta aplicació per a dispositius mòbils permet al pacient: conèixer els nivells pol·línics de la seva zona, rebre informació personalitzada i consells segons el tipus de pol·len a què sigui al·lèrgic/a, fer un seguiment dels seus símptomes i consultar l'historial sobre la seva evolució de l'al·lèrgia.