El projecte europeu RBDCOV estudiarà la vacuna catalana, Hipra, contra la covid-19 en infants, adolescents i pacients immunocompromesos. El projecte, finançat a través del programa Horizon Europe, està liderat per la farmacèutica amb seu a Amer, a la comarca de la Selva, i té com a objectiu provar l'eficàcia, la tolerabilitat i la seguretat de la vacuna recombinant en aquests col·lectius. Els assajos tindran una durada de dos anys i mig i per dur a terme el projecte Hipra treballarà amb un consorci internacional que inclou empreses i institucions de cinc països. Entre aquests, el Regne Unit, Alemanya, Itàlia i Turquia. El projecte gestionarà un pressupost de 9,7 milions d'euros (MEUR). El projecte RBDCOV preveu dos assaigs clínics: un en un grup de persones amb el sistema immunocompromès i un segon estudi en un o diversos grups de nens i adolescents.
Protegir de la covid greu
L'estudi contribuirà al desenvolupament de la vacuna d’HIPRA, que té com a objectiu protegir de la covid greu incloent-hi les persones immunocompromeses i garantir una resposta immunitària a llarg termini. Així mateix, el projecte també preveu que la vacuna sigui accessible per a les campanyes de vacunació a tot el món gràcies a la seva conservació entre 2 i 8 °C, cosa que en facilita l'emmagatzematge i distribució. El programa marc Horizon Europe és el programa europeu més gran de recerca i innovació (2021-2027), i entre les seves prioritats hi ha el suport a la recerca urgent sobre el coronavirus i les seves variants. La Comissió Europea ha seleccionat onze projectes en què participaran 312 equips de recerca de 40 països. RBDCOV és un dels projectes seleccionats que donarà suport a assaigs clínics per a una nova vacuna que pugui arribar més enllà de les fronteres d'Europa, creant vincles amb altres iniciatives europees.
Segons va explicar fa uns dies la directora del Centre d'Investigació i Registres d'Hipra, Elia Torroella, la vacuna ha entrat en la tercera fase dels assajos clínics, l'última abans de ser posada en circulació. Torroella va avançar que des de la companyia catalana esperen comptar amb l'aprovació europea d'aquí 5 mesos. "La idea és que de cara al mes de maig tinguem l’aprovació de l’Agència Europea de Medicaments", va confirmar. L'agència europea començarà aquest gener a analitzar tota la documentació que l'empresa ha recopilat i amb la qual mostren la qualitat de la vacuna. Necessitaran uns mesos per repassar tota aquesta documentació, però Torroella confia que "tot surti com esperem". "Som optimistes, però és realista. Fa molts mesos que hi treballem", va remarcar.
Tercera fase
La farmacèutica espera rebre la setmana vinent l'autorització de l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) per passar a la fase III del seu assaig clínic. La companyia tindrà aquest any una capacitat productiva de 600 milions de dosis de la vacuna, que servirà com a reforç a qualsevol de les altres quatre que estan en el mercat. En aquesta tercera fase està previst que hi participin 3.000 voluntaris d'una vintena d'hospitals: disset d'Espanya, dos de Portugal i un d'Itàlia, segons han explicat fonts de l'empresa. Els requisits per poder participar en aquesta fase de l'assaig són: tenir 18 anys, no patir cap malaltia greu, haver rebut la pauta completa de qualsevol vacuna contra la covid i que l'última dosi de vacunació s'hagi rebut fa més de 90 dies. En el cas d'aquells que hagin passat el coronavirus, és necessari que hagi estat de manera lleu o asimptomàtica i amb data anterior al 31 desembre del 2021.
La vacuna d'Hipra serà de dues dosis, igual que la majoria de les que ja s'inoculen a Europa. Es tracta d'una vacuna de proteïna recombinant, la qual cosa la fa diferent i li dona "avantatges" en ser una tecnologia ja coneguda.