Sobre la celiaquia s'ha dit i s'ha escrit moltíssim en els últims anys. No és que es tracti d'un patiment nou ni de bon tros, però sí que sabem més sobre ella en les últimes dues dècades a causa de l'atenció i la inversió que des de la medicina se li ha dedicat. La informació sobre celiaquia és tan present, que cada vegada més gent no celíaca decideix basar la seva dieta en aliments sense gluten.
La malaltia celíaca és una afecció autoimmune que afecta al voltant de l'1% de la població. Un percentatge que pot variar segons les parts del planeta.
Els celíacs pateixen danys, en major o menor intensitat, a causa dels aliments que contenen gluten, una proteïna que es troba a la closca de cereals com el blat, el sègol i l'ordi. Per això, alguns aliments de consum diari com el pa, les galetes, els dolços o la pasta, contenen gluten. Però no només en ells, també el porten en la seva composició alguns aliments precuinats, la pasta de dents, els cosmètics i determinats suplements alimentaris.
El que provoca el gluten és que el sistema immunitari del cos pateixi una reacció virulenta i causi inflamació en alguns dels seus òrgans. Una situació que fa que la persona celíaca se senti malament físicament i pateixi dolors abdominals, vòmits o diarrees, entre altres patiments. Per aquesta raó, la indústria alimentària, els restaurants i altres negocis en els quals els aliments són el seu principal actiu, ofereixen cada vegada més alternatives més ben aconseguides i més saboroses, lliures de gluten, per als celíacs.
Ara, un equip de científics especialitzats en microbiologia i immunologia de la nord-americana Universitat Northwestern de Chicago, liderat per Stephen Miller, ha donat a conèixer els resultats d'un treball realitzat durant anys. En aquesta investigació han desenvolupat una tecnologia que permet als celíacs consumir aliments amb gluten sense que pateixin tanta inflamació.
La investigació
El treball ha estat presentat aquesta mateixa setmana durant el transcurs de la United European Gastroenterology Week que ha tingut lloc en la Fira de Barcelona. El professor Miller va exposar davant de l'audiència com la tecnologia que ha desenvolupat el seu equip involucra nanopartícules biodegradables que fan aprendre al sistema immunitari a tolerar el gluten. En paraules dels científics, el nou tractament que proposen permet que es redueixi la reacció immune en els celíacs en un 90 per cent. L'avanç consisteix que la nanopartícula biodegradable oculta el principal compost del gluten –la gliadina-, fent creure el sistema immunitari que no hi ha presència de gluten.
Els voluntaris que havien participat en les proves de la investigació i no havien pres les nanopartícules van patir les conseqüències habituals en ingerir aliments amb gluten. Tanmateix, els que sí que la van prendre, van tenir una resposta immune un 90% menor i els seus intestins prims no van ser danyats pel gluten.
Ara, l'equip de Miller espera poder universalitzar les seves troballes científiques i aplicar-los a altres malalties com la diabetis tipus 1, l'esclerosi múltiple, l'asma o a algunes al·lèrgies alimentàries.