Europa podria afrontar una tercera onada de rebrot de coronavirus només començar l'any 2021. Aquest és l'avís que ha llançat David Nabarro, enviat especial de l'OMS i codirector de l'Institute of Global Health Innovation, en una entrevista pel diari suís Solothurner Zeitung: "Els governs van fallar en la construcció de la infraestructura necessària durant els mesos d'estiu, després de controlar la primera onada, ara tenim la segona onada. I si no construeixen la infraestructura necessària, tindrem una tercera onada a principis de l'any vinent". 

Nabarro contraposa la situació del continent europeu amb l'asiàtic i ha elogiat especialment la tasca de Corea del Sud, on les infeccions són relativament baixes: “La gent està totalment compromesa i adopta comportaments que dificulten el virus. Es mantenen allunyats, porten màscares, s'aïllen quan estan malalts, es renten les mans i les superfícies. Protegeixen els grups més amenaçats". Per això ha instat els governs de la UE a resistir massa ràpidament a aixecar les mesures. "Un altre element que és molt clar a l'Àsia Oriental és que, un cop reduït el nombre de casos no han relaxat les mesures". Per això insisteix: "Espereu fins que el nombre de casos sigui baix. Heu de preparar les mesures necessàries per aturar futurs brots".

En aquesta entrevista, Nabarro també ressalta un aspecte molt qüestionat, precisament, pel Govern català: la comunicació. "Els mèrits asiàtics també venen pel fet que hi ha una comunicació molt clara entre autoritats i residents. Només es diu una cosa: si volem que la nostra economia sigui forta i que mantingui les nostres llibertats, tots hem de seguir algunes coses bàsiques". A més, lamenta que els seus companys de l'OMS que treballen diàriament el seguiment de la Covid, han tirat la tovallola quan intenten fer entrar en raó els governs: "Els meus companys de l’OMS, el cap de l’oficina regional d’Europa i els meus companys de l’OMS a Ginebra, malauradament, sempre tenen la mateixa experiència: han de dir una i altra vegada que no hi ha alternativa. Hem d’implementar les estratègies descrites. D’aquesta manera podem ajudar a mantenir les llibertats i la llibertat".

El bloqueig "és un fracàs"

Nabarro remarca que la salut va per davant l'economia. Ara bé, les solucions dràstiques, quan es prenen, considera que és perquè les coses no s'han fet bé: "Això no vol dir que aquest objectiu s'hagi d'assolir amb un bloqueig. Els bloquejos són l’últim recurs, un signe de fracàs. Necessita les estratègies perquè totes les comunitats puguin controlar els brots. Això és essencial". A tall d'exemple també és crític amb un dels països que menys ha liderat els positius europeus, Suïssa: "Les autoritats han de comprovar aquest aïllament. És massa complicat, no es pot deixar a les persones. I la situació a Suïssa és massa greu per deixar-la en mans de persones individuals". I afegeix: "Li pregunto a un amic que viu a Suïssa, algú s’ha posat en contacte amb tu? Sabeu qui és el vostre responsable per si us poseu malalt? I diuen que no. Això és sorprenent en una part del país amb un dels casos més alts de tota Europa. Molt estrany. Em sorprèn que no es tracti com una emergència nacional.

Per la seva banda, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, el mes passat també va suggerir que alguns països europeus estaven massa ansiosos per aixecar les mesures de bloqueig després de la primera onada: "Si mireu enrere, podeu veure que moltes coses es van fer en la direcció correcta a la primera onada, però òbviament, les estratègies de sortida van ser en part massa ràpides i les mesures es van relaxar massa aviat".

David Nabarro / Font: @4SD_info

David Nabarro ha treballat per a l’ONU i l’Organització Mundial de la Salut (OMS) com a gestor de crisi durant més de dues dècades. El metge d'origen londinenc va liderar la lluita de l'ONU contra la grip aviària, l'ebola i el còlera a Haití. El 2017, Nabarro va perdre davant l’actual titular com a candidat al càrrec de cap de l’OMS. Actualment és enviat especial de l’OMS en la lluita contra el Covid-19.