Molts països han començat amb les seves respectives campanyes de vacunació. Amb l'inici de les vacunes contra el coronavirus, moltes persones ja somnien amb el dia que podran tornar a viatjar, comprar de manera 'normal' o tornar al cinema sense restriccions. Per fer totes aquestes coses, si més no, viatjar, és possible que es demani un passaport de vacunes.
De fet, diverses empreses i grups de tecnologia ja han començat a desenvolupar aplicacions o sistemes per als telèfons perquè les persones puguin dipositari el seu historial de vacunes i també les proves. D'aquesta manera, la intenció és crear unes credencials digitals que podrien haver-se d'ensenyar per entrar en sales de concerts, estadis i països. Fa només uns dies, el Regne Unit anunciava que explorava la idea d'un passaport de vacunes que permeti als viatgers demostrar que han estat vacunats contra el coronavirus. El govern de Boris Johnson havia negat anteriorment que hi hagués plans per posar en marxa un document d'aquest tipus, però ara s'ha demanat als funcionaris del país que examinin i mirin com la gent podria complir els requisits d'alguns governs estrangers per a una vacuna abans de viatjar. Malgrat els aspectes positius que pugui generar el fet de tenir un passaport de vacunes, també hi ha arguments en contra.
Arguments a favor
Segons recull el diari britànic The Guardian, un dels motius de pes que podrien propiciar la creació d'aquest passaport de vacunes és precisament el fet que pugui funcionar com a incentiu, és a dir, fer que la gent vulgui vacunar-se. Tot i que, per altra banda, diversos experts asseguren que no és la millor manera i que això s'hauria d'aconseguir proporcionant informacions més precises. També se'n destaca com a oportunitat, el fet d'aconseguir determinades oportunitats de feina que, és a dir, obertura al mercat laboral que ara per ara podria estar tancat o estancat.
Per altra banda, es posa de manifest els viatges i salvar la temporada de turisme. Fa unes setmanes, Grècia també demanava tirar endavant una iniciativa com aquesta i de fet, s'han mostrat partidaris d'acollir turistes si demostren que han estat inoculats. I no només els països més turístics dels 27 Estats membres de la Unió Europea s'han mostrat partidaris de posar en marxa algun tipus de document per tal de poder viatjar i mirar de reactivar l'economia del sector a l'estiu. Dinamarca i Suècia ja estan treballant, de fet, per a algun tipus de certificació digital que acrediti que el titular està inoculat. Ara per ara, s'estaria discutint sobre un esquema de certificació a tota la Unió Europea, segons destacava fa unes setmanes el rotatiu.
Arguments en contra
Tot i que s'ha demostrat fins ara que les vacunes redueixen el risc d'hospitalització, no hi ha dades sobre com afecten la transmissió del virus. Per tant, molts científics, segons recull el The Guardian, constaten que un passaport de vacunes no cobriria aquest aspecte. A més, l'aparició de variants, dificulta la tasca. Sobretot, ara que s'ha sabut que la vacuna d'AstraZenca, no protegeix davant la variant sud-africana.
Una altra part important és la discriminació que aquest tipus de passaport podria oferir. Les persones vacunades podrien fer coses que no podrien fer les que no estan vacunades. A més, el rotatiu també destaca que podria augmentar el frau per obtenir aquest tipus de passaport i que podria entrar en confrontació també amb la privacitat dels usuaris.