Una de les preguntes que més es repeteixen aquells que fan exercici al matí és si és bo esmorzar o no abans de posar-se a fer l'activitat. I el mateix podria dir-se d'altres hores del dia. Quan una persona no ha menjat, els nivells de glucogen són baixos –el glucogen és la forma d'emmagatzemament de carbohidrats i és el que principalment utilitza el cos per obtenir energia.

Entre els principals beneficis de fer exercici en dejú és que es crema més greix. En estar les reserves de carbohidrats més baixes, el cos utilitza el greix, per la qual cosa es crema en més quantitat. La falta de carbohidrats estimula els gens que controlen l'oxidació dels greixos.

Una altra bona raó és el consum reduït d'energia. Si s'està tractant de perdre pes, l'exercici en dejú pot ajudar a controlar la despesa energètica a causa del fetge, que també emmagatzema glucogen. El cos aprofita les reserves de glucogen del fetge quan els seus nivells de glucogen en sang i músculs s'esgoten. Això afecta el seu consum d'energia a través de la xarxa neuronal fetge-cervell. A més existeix evidència científica que entrenar amb l'estómac buit pot augmentar la resistència aeròbica.

Així mateix, durant l'exercici prolongat és comú experimentar problemes digestius com les rampes estomacals o intestinals i fins i tot nàusees. Aquests símptomes sovint afecten els atletes que corren llargues distàncies o entrenen durant llargs períodes de temps. Per als propensos a tenir problemes digestius, córrer amb l'estómac buit podria ser més aconsellable.

Quant als inconvenients, segons la ciència, destaquen els següents. En primer lloc, la intensitat d'entrenament és més reduïda. Quan les reserves de greix no compleixin les demandes de l'exercici que s'està realitzant, es produeix fatiga, el que fa difícil mantenir una alta intensitat o ritme.

A mesura que disminueixen les reserves d'energia, és més probable que augmenti el risc de patir lesions durant l'activitat física. A més, el cervell necessita glucosa per funcionar correctament. Això és especialment important durant l'exercici, quan el cos també utilitza glucosa per alimentar els seus músculs. El cervell de les persones que fan exercici en dejú és possible que no rebi prou energia. Pot ser difícil concentrar-se i parar atenció a l'entorn.

D'altra banda es pot produir una pèrdua muscular. El cortisol és una hormona que produeixen les glàndules suprarenals. Controla funcions bàsiques com la glucosa en sang i la resposta a l'estrès. A nivells alts, el cortisol promou la degradació de proteïnes a les cèl·lules musculars, la qual cosa augmenta la pèrdua muscular i la debilitat. Els nivells de cortisol són més alts al matí i l'exercici matutí després del dejuni nocturn augmenta els nivells de cortisol. Això significa que córrer amb l'estómac buit, cosa que es fa generalment al matí, pot afectar negativament els músculs. Tampoc no s'aconsella fer activitat física amb l'estómac buit si es té diabetis tipus 1 o tipus 2, perquè pot provocar nivells baixos de sucre a la sang