Un miler de persones en una discoteca, ballant sense respectar les distàncies, sembla una cosa impensable en la nova realitat que ens ha deixat la Covid-19. Tot i això, la Sala Apolo de Barcelona vol comprovar si una festa així pot ser segura i per això celebrarà aquest mes d'octubre un concert amb 1.000 persones. "Tothom es farà els testos ràpids de Covid-19 per veure quin grau d'efectivitat té i quina és la interacció en una sala amb aquestes condicions", ha avançat aquest diumenge a RAC1 el president de l'Associació de Sales de Concert de Catalunya (Asacc), Lluís Torrents.

La prova pilot pretén constatar si hi ha algun tipus de transmissió en un espai tancat on la gent, que no presenta símptomes i ha donat negatiu al test, pot ballar, cantar i en definitiva gaudir de la música en directe més o menys com abans de l'aparició del nou coronavirus. "A banda de poder obrir, les sales es convertirien en punts massius de fer tests", ha proposat Torrents. Ara per ara, les sales de ball i oci nocturn estan tancades per la situació de la pandèmia a Catalunya.

Com serà el concert de l'era Covid?

Per poder celebrar aquest concert amb les millors garanties, el Primavera Sound i l'Hospital Germans Trias i Pujol (Can Ruti) estan col·laborant per avançar en la investigació. "Can Ruti serem els responsables de fer els tests i seran una mica més de 1.000 persones les que necessitarem per provar que aquesta estratègia és segura", ha assenyalat un dels líders del projecte, Boris Rebollo, metge internista especialista en malalties infeccioses d'aquest hospital.

Una discoteca oberta abans que el Govern decretés el tancament de l'oci nocturn. / ACN

"La gent haurà de respectar algunes de les mesures vigents com portar mascareta i gel hidroalcohòlic, però podran prendre una copa", ha precisat el metge. De la prova pilot quedaran excloses les persones amb símptomes i només podran entrar al concert aquelles que tinguin un test d'antigen negatiu, un tipus de test ràpid que detecta si una persona està infectada pel coronavirus. "Serà semblant al que es fa ara, però en un recinte tancat i amb el test ens assegurem que les persones puguin gaudir d'activitats d'oci en un lloc segur", ha reflexionat Rebollo.

Un primer pas per tornar a estadis i sales de festa

"Volem demostrar amb un test d’antigen, que és ràpid, que aquella persona pot participar en un esdeveniment amb un gran nombre de persones, i així reactivar una part de l'economia", ha insistit Rebollo, remarcant la necessitat d'intentar tornar a la normalitat.

La prova pilot podria servir com un primer pas per recuperar algunes activitats multitudinàries que amb la pandèmia han hagut d'adaptar-se, com els partits de futbol amb públic. "Seria un primer pas perquè es facin reunions amb un major nombre de persones: un concert, un espectacle de màgia, teatre o al camp de futbol", ha conclòs el metge especialista de Can Ruti.