L'índex de contagi per coronavirus a les portes de l'1. Segon dia consecutiu que l'Rt es troba en 0,99. És a dir, cada 100 persones en contagien ara 99. Pel que fa al risc de rebrot, però, hi ha una baixada. Ha passat dels 205 punts d'ahir als 200 d'avui. 

Segons les dades facilitades pel Departament de Salut, també baixen els nous contagis. Tot i això, com cada dilluns, les dades s'han d'agafar amb pinces. En les últimes 24 hores hi ha hagut 595 nous positius, i des de l'inici de la pandèmia els contagis totals sumen 349.900. Aquest diumenge es van registrar 901 positius, mentre que dissabte en van ser 1.357. Una baixada significativa si només comparem les dades numèriques. Pel que fa al nombre de morts, també hi ha una baixada. Aquest dilluns, se n'han notificat 25, i des de l'inici de la pandèmia, la xifra s'enfila als 16.177. Aquest diumenge es van notificar 63 morts i dissabte 45. 

L'evolució als hospitals és el que més preocupa per la pressió que pugui rebre el sistema. Així, doncs, els ingressos hospitalaris i el nombre de pacients a l'UCI són dades clau per veure com evoluciona la pandèmia a Catalunya. Pel que fa als nous ingressos, pugen. Salut n'ha notificat un total de 1.590, 75 casos més que ahir. Els pacients d'UCI també estan en ascens, dels 389 d'ahir als 395 d'avui, 6 més.  

El pla de Nadal perilla?

"Les fases són una cosa i paral·lelament s'ha treballat un pla per Nadal, aquest és independent i té vida pròpia. Per exemple, preveu que els estudiants vinguin de fora sempre que tinguin aquí la residència. Però està en funció de les dades sanitàries, no hi ha res tancat, tampoc el pla de desescalada, que és viu segons l'RT i els ingressos hospitalaris". Així ho ha explicat el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, a TVE aquest dilluns en una entrevista.

Infectar gent sana

L'Organització Mundial de la Salut celebra aquest dilluns debats sobre la viabilitat dels assajos en joves voluntaris sans que s'infectin deliberadament amb coronavirus per accelerar el desenvolupament de la vacuna. Però no tothom hi està d'acord. Alguns científics tenen dubtes sobre si exposar o no al virus a voluntaris sans sense una cura i només per accelerar el procés per trobar una vacuna amb garanties. Altres argumenten que els riscos per als joves sans són mínims i els beneficis per a la societat, alts

Per què es planteja infectar gent sana, l'OMS? Aquest tipus d'assajos, en què s'infecta gent sana deliberadament, tenen el potencial de produir resultats més ràpidament que altres assajos de camp, on els investigadors han d'esperar que els voluntaris s'infectin de coronavirus en algun moment del seu dia a dia. 

 

 

Imatge principal: un sanitari espera el resultat d'un test de coronavirus / Efe