La situació epidemiològica que hi ha a Catalunya des de fa uns dies és d'estabilitat. Així ho constaten la decisió del Procicat de reobrir centres comercials i la majoria de dades diàries per avaluar la incidència del coronavirus. No es creix, però s'està baixant a un ritme molt lent. Dijous, segons explicava el mateix secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon la baixada va ser del 0,21%. Divendres lleugerament millor, del 3%. És per això que les autoritats sanitàries parlen d'estancament o d'estabilitat.
En aquest context, sorgeix una pregunta clara. Per què puja el risc de contagi –o la famosa Rt– si els contagis baixen? L'explicació que dona el mateix Departament és fàcil i senzilla. El fet que es baixi tan lentament, la velocitat de reducció fa que l'Rt pugi. "Hem d'estar atents per veure com es desenvolupa o si es va mantenint al voltant de l'1", deia Argimon aquest divendres. Així, segons el secretari de Salut Pública, no hi ha massa diferència entre un Rt de 0,96 que amb un d'1,05 –per fer-ho més amè, en el primer cas 100 persones en contagien 96 i en el segon cas, 100 ho fan a 105–.
Ara bé, aquests dies és especialment important prendre consciència pel que fa a les mesures de protecció perquè si la infecció rebrota, també pujaran els ingressos hospitalaris i a les UCI i podria passar quelcom similar al que va passar ja durant la segona i la tercera onada. No hi va haver prou temps per alleugerir del tot la pressió assistencial. La segona onada i la tercera onada han tingut diferències significatives. La segona onada del coronavirus es va començar amb 140 malalts a l'UCI. Quan va començar la tercera onada n'hi havia 320 malalts. Gairebé 200 més. Malgrat que la tercera onada no ha comportat un nombre tan important d'infeccions sí que ha tingut repercussió en els hospitals. El dia 2 de febrer es va detectar el pic d'ingressos a l'UCI i es va arribar als 731 pacients.
És possible infectar-se si estàs vacunat contra el coronavirus?
En aquest sentit, preocupa la variant britànica. En 10 o 15 dies, ja serà a Catalunya la variant dominant, per davant de la variant de Wuhan –anomenat 'coronavirus' fins ara–. I amb les noves variants, les vacunes. D'aquesta manera, infectar-se de coronavirus és possible, tot i estar vacunat, de la mateixa manera que és possible la reinfecció, tot i haver passat la malaltia.
Ara bé, no es passarà de la mateixa manera. Segons ha exposat ja alguna vegada el mateix departament, havent passat ja el virus o estant vacunat s'està més protegit i el més probable és que se sigui o bé asimptomàtic o es tingui pocs símptomes. El perill rau, però, en la possibilitat de seguir contagiant als altres. Precisament per això, es posa èmfasi en el fet de mantenir les mateixes mesures de protecció de mans, distància i mascareta.