La meditació qigong és una antiga pràctica xinesa que combina exercicis de respiració controlada, moviments suaus i meditació per promoure una bona salut mental, física i espiritual. El seu significat és "el mestre de la pròpia energia" i, segons els seus practicants, té beneficis sobre la pressió arterial alta, malalties cardíaques, diabetis, fatiga crònica, insomni i mal de cames i esquena, entre d'altres.
En la medicina tradicional xinesa, la mala salut és el resultat de l'energia bloquejada que flueix a través dels dotze meridians o parts del cos. Per tant, es creu que el qigong promou la salut en permetre que l'energia, el qi, flueixi a través del cos.
Hi ha dos tipus principals, el qigong actiu (dinàmic) i qigong passiu. El qigong actiu utilitza moviments lents i controlats, però intencionals i actius, que combinats amb un treball de respiració millora l'energia yang. En la medicina tradicional xinesa, el yang representa l'energia activa, la força i la vitalitat, mentre que el yin representa l'energia passiva, la calma i la dolçor. Promou el drenatge sanguini i limfàtic, l'equilibri, la força muscular i la flexibilitat, i una consciència més important del cos en l'espai.
El qigong passiu s'enfoca en abraçar l'energia yin a través de la quietud corporal i el cultiu mental de l'energia. Durant aquesta pràctica, el cos no es mou externament, però la ment està treballant de forma similar a la meditació tradicional.
D'entre els beneficis del qigong recolzats per les investigacions, destaca la millora de l'equilibri i la marxa, així com la reducció dels nivells d'estrès, segons un estudi dut a terme als Estats Units el 2020 que va incloure 95 adults d'entre 51 i 96 anys. Els participants que van practicar qigong setmanal durant 12 setmanes van tenir millores significatives aquests aspectes anteriorment indicats.
Curiosament, el qigong també pot millorar l'equilibri en els adults més joves. Un estudi pilot realitzat per experts de la Universitat d'Extremadura amb 30 persones d'entre 18 i 25 anys va demostrar un augment del 16,3% en les puntuacions d'estabilitat després de qigong setmanal durant 8 setmanes.
El cert és que en ser una pràctica que implica meditació, respiració controlada i moviments suaus, tècniques que han demostrat la seva eficàcia a l'hora de reduir l'estrès i els símptomes d'ansietat, és aconsellable realitzar-lo per la població en el seu conjunt i molt especialment per aquells que estiguin patint trastorns d'aquesta naturalesa.
Si es vol practicar, el més adequat és anar a classes amb un expert per aprendre les seqüències correctament, però també hi ha molts vídeos en YouTube com el que es mostra a continuació, que poden ajudar a iniciar-se en la seva pràctica. N'hi ha prou amb dedicar uns minuts al dia.