Has anat a vacunar-te a la Fira de Barcelona, al Palau d’Esports de Tarragona o a qualsevol punt de vacunació massiva de Catalunya? Potser durant el recorregut hauràs pensat quanta estona tardaries a rebre la vacuna o bé si la gent que esperava com tu hi era per la primera dosi, la segona o ja la tercera. Tal vegada no has pensat en res d'això i els teus pensaments estaven enfocats al cost de la vacuna. I és que, per rebre la vacuna, no has hagut de "pagar" res, però, és clar, té un cost.

Precisament, aquesta pregunta és la que ha respost el Departament de Salut. El responsable de la Unitat d’Economia de la Salut de la Gerència Metropolitana Nord de l’ICS, Francesc López Seguí, ha desglossat aquest dimecres quin és el cost real de l'administració d'una vacuna contra el coronavirus i els factors que hi entren en joc. 

Posar una dosi de la vacuna contra la covid té un cost de gairebé 50 euros. Tal com es pot veure en la imatge el material fungible de la vacuna, és a dir, el contingut administrable, té un preu mitjà ponderat d'uns 13 euros, segons constata el Departament. El que fa incrementar-ne el cost són els costos de recursos humans, és a dir, la persona que l'administra, i també la infraestructura al voltant del moment d'administrar-la, és a dir, l'espai, que puja a uns 35 euros.

Els beneficis són superiors als costos

Tot i aquests costos detallats sobre quant val l'administració d'una vacuna, també s'han produït beneficis. Com s'han comptabilitzat? López Seguí ha detallat que amb l'administració de les vacunes s'han vist reduïdes les hospitalitzacions, els ingressos a les UCI i també la realització de PCR i TAR. A més, per "calcular" aquests beneficis, s'han tingut en compte, també, els morts i casos amb seqüeles que no s'han produït gràcies a la vacunació. 

En el context de pandèmia en què ens trobem, dimarts el Departament de Salut va notificar més de 47.000 nous contagis. Aquest dimecres, tot i que la xifra era més baixa, tampoc no es queda curta. En les últimes 24 hores s'han notificat 45.573 nous contagis i 35 morts a conseqüència del coronavirus. Així, el Departament ha obert aquest dimecres la possibilitat d'accedir a la tercera dosi o dosi de reforç per a les persones d'entre 18 i 29 anys. Això sí, hauran d'haver passat vuit mesos entre la segona dosi i aquesta dosi de reforç. De moment, es creu que podria beneficiar unes 16.000 persones de col·lectius que van poder-se vacunar fa ja vuit mesos: personal de servei essencial, cuidadors o dependents. La notícia arriba tot just després que divendres passat el Departament obrís també la franja de 30 a 39 anys i que la Comissió de Salut Pública donés dijous llum verda a la vacunació per als més grans de 18 anys.

Imatge principal: un membre del personal sanitari sosté una dosi de vacuna contra a covid / Efe