Rentar-se molt sovint pot ser tan perjudicial com no fer-ho. Mantenir una cura de la higiene del nostre cos és un signe de civilització. Des de finals del segle XVIII es va consolidar l’hàbit de rentar-se amb regularitat, però periòdicament van sortint estudis sobre la freqüència i la durada que han de tenir les dutxes, per tal de mantenir una higiene òptima però al mateix temps no perjudicar la salut de la pell i tenir cura de la sostenibilitat ambiental. Una de les organitzacions que ha establert pautes i directrius en aquest debat és l’Organització Mundial de la Salut (OMS) que creu que hi ha prou en dutxar-se un cop al dia, però recalca que no cal excedir-se en el temps que passem sota l’aigua, i estableix que són suficients cinc minuts. Aquesta freqüència és l'òptima, segons l'OMS, per mantenir una higiene adequada sense comprometre la salut de la pell ni contribuir al desaprofitament de l’aigua.

Amb tot, l’OMS també suggereix que no és necessari dutxar-se tots els dies, a menys que s’estigui molt brut, s’hagi suat intensament o es pateixi alguna malaltia que ho recomani. L’organització proposa dutxar-se diversos cops a la setmana per mantenir un equilibri entre higiene i salut cutània, i també recomana un segon bany, però de manera excepcional, després de fer exercici intens o en els dies de molta calor. 

Els consells de l’OMS

  • Passar massa temps sota l’aigua pot eliminar bacteris i microorganismes que protegeixen la pell, i pot augmentar el risc d’infeccions o reaccions al·lèrgiques.
  • Reduir el temps de la dutxa contribueix a estalviar aigua i energia, que són aspectes que cada cop tenen més importància en la nostra societat, que tendeix a tenir en compte la sostenibilitat ambiental. Cal tenir en compte que el consum d’aigua per dutxa no hauria de superar els 95 litres.
  • L’OMS també aconsella l’ús de sabons neutres i sense perfum, que respectin el pH neutre de la pell i minimitzin el risc d’infeccions. Utilitzar un sabó més agressiu pot contribuir a la deshidratació i sequedat, a més de possibles irritacions, que provoquen picors i malalties com la dermatitis. Aquests sabons se’ls sol identificar pel seu color blanc o vainilla i no generen un impacte negatiu en les barreres protectores de la pell, que són la primera línia de defensa de l’organisme contra els gèrmens.
  • La temperatura de l’aigua també té la seva importància, i la recomanació és utilitzar aigua tèbia, donat que l’aigua massa calenta pot eliminar els olis naturals de la pell.

L’estudi de la Universitat Harvard

Però a més de les recomanacions de l’OMS, hi ha altres estudis sobre aquesta qüestió, com el que va publicar la Universitat Harvard publicat el gener del 2024. Segons aquest estudi, la durada recomanada per la dutxa diària és de 3 minuts, i suggereix que les dutxes es facin amb aigua tèbia i que la neteja se centri en àries específiques com els engonals i les aixelles. Harvard fa èmfasi en el fet que no és necessari dutxar-se tots els dies, tot i que la freqüència ideal de les dutxes pot variar segons l’activitat diària, el tipus de pell i la climatologia. També afirma que és important assecar la pell de manera suau després de la dutxa per evitar irritacions i mantenir la humitat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!