Si hi ha escassetat de vacunes i els problemes de subministraments són constants, algú podria pensar que és pràcticament impossible aconseguir una vacuna contra el coronavirus per internet. El cas, però, és que a la deep web es ven tota mena de documentació, des de passaports de vacunes fins a papers certificant un fals negatiu en un test i també vacunes. Tot i que, després de pagar un preu desorbitat, és possible que no en rebis cap. Abans de fer qualsevol pas, convé preguntar-se com és possible que aquestes persones tinguin vacunes si hi ha escassetat i problemes de distribució arreu. 

Tot té un cost i els preus no son precisament baixos. Així, oscil·len entre els 420,60 euros i els 630,90 euros per dosis d'AstraZeneca, Sputnik V, Sinopharm o Johnson & Johnson, segons recull un article de la BBC. Els comerciants, sempre anònims, també venen certificats de vacunació falsos per 126,18 euros. Els investigadors constaten que han vist un fort augment d'anuncis d'aquest tipus de productes a la web fosca. 

El preu de les vacunes

Segons recull el portal britànic, els investigadors de l'empresa de seguretat cibernètica Check Point han monitorat fòrums de pirateria i altres mercats des del gener, quan van aparèixer anuncis de vacunes. En aquest sentit, exposen que la quantitat d'anuncis s'ha triplicat a més de 1.200. Els venedors de vacunes sembla que siguin, tal com recalca, dels Estats Units, Regne Unit, Espanya, Alemanya, França i Rússia. Les vacunes anunciades inclouen AstraZeneca a 420,60 euros, Janssen i Sputnik a 504,72 euros i Sinopharm a 630,90 euros.

Un altre anunci que comparteix el portal són les ofertes per aconseguir un test negatiu gratis en cas de comprar-ne dos. També es pot aconseguir un certificat digital verd, un passaport de vacunes que demanen molts països per permetre l'entrada de turistes. Els investigadors de  Check Point, es van posar en contacte amb l'empresa i tot el que necessitaven per tramitar els certificats eren els noms i cognoms i les dates de la suposada vacunació. 

Així, els experts alerten que els 'pirates' informàtics estan més interessats en les dades que proporcionem, diners i identitat per poder-la explotar. A més, un dels investigadors explicava a la BBC que havia comprat una vacuna a través d'aquest portal per veure com funcionava, però que encara no l'havia rebut. 

Per altra banda, un portaveu de la mateixa companya explicava a la cadena nord-americana CNN que no està clar si les vacunes son reals o no, però que "semblen ser legítimes" a partir de les fotografies d'envasos i certificats mèdics.  

Què és la deep web?

La deep web fa referència a una part d'Internet no detectada pels motors de recerca on ciberdelinqüents venen i compren materials que no són regals o que estan prohibits. S'hi pot trobar des de codis de targetes de crèdit, drogues o armes. La mateixa CNN ressalta que en un informe publicat aquest dimarts es constata que hi ha cada vegada més productes relacionats amb la pandèmica. De fet, detallen un augment d'un 300% en els últims mesos. 

 

Imatge principal: una persona programa amb un ordinador / Unsplash