La llista dels països que s'inclinen per administrar la quarta dosi de la vacuna contra la covid-19 s'amplia. Si Israel es convertia en el primer país del món en estudiar aquesta possibilitat, el passat dijous s'hi sumava Xile (que passa directament de la fase d'estudi a la fase d'acció i ja ha fixat data d'inici de la campanya) i, aquest dimarts, hi ha un nou integrant: la República Dominicana.

El ministre de Salut Pública de la República Dominicana, Daniel Rivera, ha anunciat que han autoritzat l'aplicació d'una quarta dosi per als majors de 60 anys i per al personal sanitari una vegada hagin transcorregut sis mesos després de rebre la tercera vacuna. Malgrat això, Rivera no ha precisat exactament a partir de quin moment començaran a administrar-se aquestes quartes dosis.

En aquest cas, a més, es farà una combinació de vacunes, entre les que s'inocularan principalment les fabricades per Pfizer i Sinovac. El primer que rebrà la quarta dosi serà, precisament, el ministre. Ho vol fer per "donar exemple". Segons les dades oficials, 5,6 milions de ciutadans d'aquest país tenen dues dosis, mentre que 1,4 milions ja han rebut la tercera. La República Dominicana té 11 milions d'habitants.

El cas d'Israel

Aquest dimarts, l'hospital isarelià Sheba ha iniciat un assaig clínic per avaluar l'eficàcia d'una quarta dosi de la vacuna de Pfizer contra el coronavirus. Hi participen 6.000 persones. En funció dels resultats, el Ministeri de Salut decidirà si es comença a aplicar aquesta nova dosi de record, que aniria dirigida als majors de 60 anys, persones immunodeprimides i treballadors de la salut.

Aquest pla es va posar en marxa després que el comitè d'experts recomanés que es posi en marxa una campanya de vacunació de la quarta dosi. En aquest sentit, Naftali Benet, es va comprometre a "iniciar el pla immediatament" per contenir "la propagació de la variant òmicron".

Xile ja posa data

Les autoritats sanitàries de Xile van revelar el dijous que començaran a administrar la tercera dosi a partir de la segona quinzena del mes de febrer. En aquest cas, ja hi ha data concreta. Aquesta dosi anirà dirigida a la població més vulnerable. El ministre de Salut del país, Enrique Paris, explicava que "els estudis demostren que hi ha una caiguda dels anticossos, però que existeix una memòria immunitària que pot ser reactivada amb un nou reforç".

Per a la quarta dosi, també faran servir un sistema heteròleg, és a dir, que es combinaran vacunes. Principalment, s'administren dosis de la vacuna de Sinovac, Pfizer, AstraZeneca i CanSimo. Paris afirmava que la combinació de les dosis "ha demostrat ser un èxit". Xile és un dels països que té la vacunació més avançada: el 91% de la població té, almenys, dues dosis.

 

Imatge principal: Una sanitària administra una vacuna a un pacient. EFE.