El Departament de Salut engega la campanya de vacunació contra la grip i la covid-19 aquest dilluns, per protegir i immunitzar la ciutadania davant dels virus respiratoris de la tardor i l'hivern. L'objectiu d'assolir una cobertura del 75% per a les persones de més de 60 anys, les que tenen estats de salut de risc i el personal sanitari —així com una cobertura del 60% en les dones embarassades i augmentar la cobertura en infants—. Cal recordar que, a Catalunya, les vacunes eviten cada any més de 34.000 casos de malalties i complicacions. Què cal saber de la campanya de vacunació de la grip i la covid que comença aquest dilluns?
Campanya de vacunació 2024-2025
El 23 de setembre es va iniciar la primera fase de la campanya de vacunació 2024-2025 dirigida a les persones que viuen en residències, persones de 80 anys o més, les dones embarassades i les persones que reben atenció domiciliària. Ara, aquest 14 d'octubre (i fins al març del 2025) comença la vacunació de la resta de persones incloses en les recomanacions: les persones de 60 anys i més, les persones amb estats de salut de risc, les persones amb immunosupressió i els professionals sanitaris, entre altres. També es recomana la vacunació contra la grip per als infants entre 6 i 59 mesos d'edat, així com a les persones fumadores.
Pel que fa a la vacunació contra la covid, d'acord amb la situació epidemiològica i la immunitat adquirida per la població, la vacunació anual se centra en persones d'alt risc de patir complicacions i altres grups com els professionals sanitaris que atenen les persones vulnerables. No es justifica per ara la vacunació contra la covid en persones no incloses en aquests col·lectius.
Demanar cita al CAP i al punt de vacunació
La població que viu a residències de gent gran o altres institucions ja reben les vacunes en el centre residencial, on es desplacen els professionals sanitaris per posar-les. Per a la resta de població, i com cada any, les vacunes s'administren principalment als centres d'atenció primària (CAP), sempre amb cita. A més, s'ha habilitat a cada regió sanitària un mínim d'un punt de vacunació poblacional per facilitar encara més l'accessibilitat a la vacunació, on hi ha la possibilitat de vacunar-se sense cita.
Per demanar cita al CAP cal fer-ho a través de La meva Salut, a l'apartat de 'Cites', clicant a 'Cites i consultes d'atenció primària' i triant l'opció 'Vacunació'. També es pot demanar al lloc web citasalut.gencat.cat/ o acudint directament al CAP. Els canals són els mateixos en el cas dels punts de vacunació poblacionals, que disposen d'uns horaris sense cita que es poden consultar al lloc web canalsalut.gencat.cat/.
Projecte pilot al Barcelonès i al Maresme
Com a novetat d'enguany, el Barcelonès Nord, el Baix Maresme i el Maresme Central seran objecte d'una prova pilot per incrementar la cobertura vacunal de la població diana, mitjançant el reforç de l'accessibilitat a la vacunació i l'increment dels missatges de crida a la vacunació. El 7 d'octubre es va iniciar l'enviament d'SMS per a la citació proactiva en els punts de vacunació poblacionals del programa pilot. Els SMS s'adrecen a persones de 60 a 80 anys, persones amb estats de salut de risc de 12 a 59 anys, infants de 6 mesos a 5 anys i els infants amb estats de salut de risc de 5 a 11 anys. Qualsevol persona que el rebi podrà demanar cita i vacunar-se al seu CAP de referència, si ho prefereix.
Els punts de vacunació poblacionals s'obren aquest dilluns i estaran situats a Sant Adrià de Besòs (CAP Dr. Barraquer), Badalona (CAP Dr. Robert), Premià de Mar (CAP Premià de Mar-Dr. Gasol), Mataró (CAP El Maresme), Sant Andreu de Llavaneres (CAP Sant Andreu de Llavaneres-Manoli Marco) i Santa Coloma (CAP Santa Coloma). L'horari és de dilluns a dissabte, de 9.00 a 20.00 hores. A banda de les persones citades per SMS, hi poden anar totes les persones incloses en les recomanacions (embarassades, professionals essencials, personal docent...), que no cal que reservin cita per a la vacunació i que hi poden anar de 16.00 a 19.00 hores.
La campanya a les farmàcies i quines vacunes
Una altra novetat d'enguany és l'actuació farmacèutica per sensibilitzar la població major de 60 anys. A partir del 28 d'octubre, quan una persona major de 60 anys vagi a la farmàcia a retirar la seva medicació, el farmacèutic li preguntarà si s'ha vacunat. D'aquesta manera, es facilita l'accés a la informació i derivació als serveis de vacunació.
Seguint les recomanacions de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), per a la vacunació de la ciutadania contra la grip es disposa de vacunes tetravalents, i trivalents per a la població infantil de 24 a 59 mesos. Pel que fa a les vacunes de la covid, són monovalents adaptades per fer front a la variant JN.1, principalment. S'han adquirit 1.768.000 dosis de vacunes contra la grip, que constitueixen 53.000 dosis addicionals respecte a la campanya 2023-2024 (1.715.000) i 163.200 dosis més que en la campanya 2022-2023 (1.604.800).