En cas que mai no hagis practicat ioga o pilates, és molt normal que et semblin activitats semblants, però la veritat és que, encara que es tracti de dues modalitats esportives, tenen uns objectius i característiques pròpies que les fan úniques. Ambdues centren l'atenció en la respiració i prevenen l'ansietat i l'estrès. A nivell físic, les dues asseguren una millora en la musculatura i la flexibilitat. Ioga o pilates, pilates o ioga: per quin decantar-nos? La resposta és senzilla: depèn de quin sigui el nostre objectiu.

Anem pas per pas, començant pel ioga. És difícil determinar quan es va començar a practicar aquesta disciplina: encara que alguns experts difereixen en les dates, es calcula que va aparèixer fa entre 3000 i 5500 anys.

Els beneficis del ioga

Mitjançant la pràctica de diferents postures i exercicis de meditació i respiració, el ioga permet connectar la ment amb el cos, proporcionant un estat de pau mental i física i per tant un benestar general. L'objectiu és clar: aconseguir que les persones que el practiquen siguin millors éssers humans, més justos, madurs i sans amb si mateixos i amb l'entorn.

dane wetton lBpmXaNQOCM unsplash

Dona fent ioga

Quan el practiquem, es redueixen l'estrès i l'ansietat, per la qual cosa augmenta la pau interior. De la mateixa manera, ens ajuda a concentrar-nos i a relaxar-nos, facilitant el descans nocturn. A nivell de salut física, el ioga ens facilita reforçar el nostre sistema immune i alleujar els dolors menstruals. Finalment, i en termes emocionals, ens permet fer les paus amb el nostre cos i gaudir de més autoestima i confiança.

Què ens aporta fer pilates?

El mètode pilates, en canvi, és molt més recent. La seva creació data de 1923, per Joseph Hubertus Pilates, que va treballar com a portalliteres en un hospital d'un camp de concentració de l'Illa de Man i que va idear una sèrie d'exercicis i moviments perquè els ferits poguessin exercitar-se i millorar el seu estat de salut.

Després de gairebé un segle de pràctica, podríem parlar d'una barreja entre el ioga i la gimnàstica, on la respiració pren especial importància i es duen a terme una sèrie d'exercicis que permeten tonificar els músculs, especialment els de l'abdomen.

pilates

Dones fent pilates

Es tracta d'una gran pràctica per enfortir les articulacions i els músculs, sobretot la columna vertebral, cosa que permet corregir males postures corporals i el converteix en un dels millors mètodes per fer rehabilitació. A més, millora el sistema sanguini i augmenta la nostra energia i vitalitat.

A diferència del ioga, per practicar pilates es necessiten una sèrie d'objectes que complementen els diferents moviments i exercicis, com bandes, cèrcols, matalassos, pilotes i fins i tot màquines. Mentre que en el ioga les posicions són estàtiques, la qual cosa suposa augmentar notòriament la flexibilitat, en el mètode pilates l'exercici és més dinàmic i de vegades inclou exercicis cardiovasculars que s'ajuden de màquines, la qual cosa resulta més idònia si busquem perdre pes o recuperar-nos d'alguna lesió.

Per quin decantar-nos?

Ambdues pràctiques treballen la respiració, però de forma diferent. En fer ioga respirem a través del diafragma, de manera interrompuda, per aconseguir fixar bé cada postura i per assolir l'anhelada relaxació del cos prèvia a la meditació. En canvi, al fer pilates la respiració és toràcica, més vigorosa, fent servir els músculs dorsals que causen fluctuacions al tòrax, a causa de l'exercici físic intens que estem duent a terme.

ioga

Dona fent una postura de ioga

Si el nostre objectiu és augmentar la nostra flexibilitat alhora que assolir una relaxació total tant física com emocional, la disciplina que busquem és el ioga.

Si, en canvi, volem tonificar els músculs del nostre cos alhora que alliberar totes les tensions del nostre dia a dia, el pilates ens permetrà aconseguir-ho.

El més important: la paciència

Això sí: abans de començar a practicar-ne algun dels dos, hem de tenir en compte que ni són precisament senzills ni ens convertirem en experts en tot just un parell de setmanes. Com qualsevol exercici necessiten la seva pràctica, encara que començarem a observar els seus beneficis ràpidament.

I el millor: poc té a veure si fem esport diàriament o si portàvem una vida sedentària fins ara. Tothom pot practicar-los, tingui l'edat que tingui, perquè els seus exercicis s'adapten a les habilitats de cada un. L'únic repte és: mens sana in corpore sano.