En els últims dies, han circulat nombrosos missatges a les xarxes socials que asseguren que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha alertat de l'aparició d'una nova patologia amb una mortalitat que seria fins a 20 vegades superior a la de la covid-19. La difusió d'aquestes publicacions ha sorgit arran que en el Fòrum de Davos, celebrat entre el 15 i el 19 de gener, s'anunciés una conferència sobre la suposada malaltia X en la qual va participar el director general de l'agència internacional, Tedros Adhanom Ghebreyesus. Però, què és la malaltia X de la qual adverteix l'OMS?
El primer que ha de quedar clar és que la malaltia X no és una patologia real, ni tampoc existeix un risc imminent que causi una nova pandèmia. El terme tan sols fa referència a hipotètics virus o bacteris encara desconeguts que podrien causar una futura amenaça epidemiològica, lluny del que afirmen els missatges a les xarxes socials —que interpreten que la conferència era l'avançament per al llançament d'una nova pandèmia mundial per part de les "elits globals"—. "Alerta plandèmia. Nom: malaltia X. Es tracta d'una nova malaltia globalista. Serà exposada en el Fòrum Econòmic Mundial a Davos. L'OMS diu que la patologia és 20 vegades més mortal que la covid. Et tornaries a vacunar i tancar?", diu una de les notícies falses conspiranoiques que més s'han viralitzat.
La malaltia X: preparar els sistemes de salut
L'any 2018, l'OMS va incloure la malaltia X a la llista sobre bacteris o virus capaços de provocar una epidèmia mundial i explicava que fa referència a un hipotètic patogen que podria causar una epidèmia global greu, tot deixant clar que no es refereix a una malaltia real i que existeixi: la patologia estava al costat de l'Ebola o el Zika per indicar la possibilitat que "una greu epidèmia internacional podria ser causada per un patogen actualment desconegut". A més, l'agència internacional va aclarir que el llistat "no és exhaustiu" ni indica "les causes més probables de la pròxima pandèmia", sinó que se centra en malalties per a les quals no hi ha ni prou vacunes ni medicaments.
Per deixar-ho encara més clar, l'OMS va fer una piulada per explicar que "no hi ha cap malaltia X" i que es tracta d'un concepte per prevenir els sistemes tant de farmacovigilància com de salut davant d'un patogen desconegut. També va detallar que l'objectiu era estar preparats en termes d'investigació per assolir fàrmacs i vacunes que poguessin respondre a l'amenaça.