L’eritema infecciós és una infecció viral coneguda com a virus o malaltia de la bufetada, provocada pel parvovirus B19, que és molt contagiosa i que afecta, sobretot, a nens i nenes en edat escolar (de 5 a 14 anys), però que no és freqüent en joves i adults. El seu nom col·loquial fa referència a la bufetada, perquè es manifesta a través d’un eritema o erupció vermella intensa característica en les galtes, tot i que també es pot estendre a altres parts del cos. Aquesta és l’explicació de la malaltia que fa l’escola de Salut de Sant Joan de Déu, l’hospital maternoinfantil de referència a Catalunya, on, segons dades de la Conselleria de Salut que recull El Periódico, s’han detectat 40 brots d’aquesta infecció, amb 153 afectats, en els dos mesos que han anat entre el 8 d’abril i el 9 de juny.

Alerta de repunt epidèmic a tota Europa

No és un repunt epidèmic que s’estigui donant només a Catalunya, sinó que està afectant tot Europa, on ha crescut la preocupació per l’augment de casos d’aquesta malaltia en els darrers temps.  El Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de malalties (ECDC per les seves sigles en anglès), va llançar a principis de juny una alerta que notificava un “inusual augment” dels casos en 14 països de la Unió Europea, entre els quals es trobava Espanya. 

En el cas de Catalunya, l’augment ha estat significatiu, comparat amb dades anteriors. En el 2019 es van registrar deu brots amb 81 afectats, en el 2020, tres brots amb 43 afectats; en el 2021 un brot amb deu afectats i en el 2023, Catalunya només va enregistrar un brot amb quatre afectats. En el 2024, només en els darrers dos mesos s’han comptabilitzat 40 brots amb 153 afectats, d’aquí l’alerta. Segons explica a 20 minutos la doctora Isabel Vives, pediatra de l’Hospital Quironsalut Barcelona, aquesta malaltia afecta la primera infància, tot i que “aquest any s’estan veient casos en nens una mica més grans. Això és probable que sigui perquè van quedar no immunes i ara s’han contagiat tots a l’hora”, explica la doctora, que tranquil·litza les famílies. “És important saber que, per la tranquil·litat de les famílies, la majoria dels nens es recuperen ràpidament sense complicacions”.

Quins són els símptomes?

Segons l’Escola de Salut de Sant Joan de Déu, en persones sanes la malaltia es caracteritza inicialment perquè produeix febre, símptomes catarrals com si es tingués un refredat, amb malestar general i dolor en músculs i articulacions. Al cap de pocs dies, apareix una erupció de color vermell intens en la pell de les galtes i produeix l’aspecte d’haver rebut una bufetada. Aquestes taques es poden estendre a la resta del cos, com tronc, natges i extremitats, amb un color més lleu, que es va aclarint en la zona central i que dona un aspecte d’encaix de boixets. Aquesta erupció pot aguditzar-se amb la calor, l’exercici físic o l’exposició al sol.

Com es contagia?

La infecció viral de l’eritema infecciós o cinquena malaltia, tot i que no és una patologia greu, es contagia de manera ràpida i fàcilment per contacte amb secrecions respiratòries, com la saliva, o la mucositat nasal. La transmissió del parvovirus B19 que causa la malaltia es produeix a través de les gotetes de saliva que s’emeten al parlar, tossir o esternudar, produint brots sobretot en escoles de primària. El període d’incubació sol ser d’entre quatre i 14 dies, i una persona infectada pot transmetre el virus inclús quan no tingui símptomes evidents. Quan apareix l’erupció, la malaltia deixa de ser contagiosa, i per tant no seria necessari l’aïllament del nen a casa seva i pot assistir a l’escola o l'escola bressol, tot i que les autoritats sanitàries recomanen que els nens que presentin símptomes no vagin a classe ni participin en activitats col·lectives.

És perillós?

En nens i persones que no tinguin cap altra patologia, aquesta malaltia no és greu. Com a complicacions, ocasionalment pot produir inflamació d’articulacions (canells, genolls i turmells), o anèmia. El problema pot venir quan s’infecta una persona amb immunodeficiències o anèmia hemolítica, que poden estar en risc de patir complicacions més greus. En dones embarassades, especialment les que estan de menys de 20 setmanes de gestació, poden enfrontar-se a un risc moderat, donat que la infecció es pot transmetre al fetus a través de la placenta i afectar-lo de manera greu.

Com es tracta?

El tractament és únicament simptomàtic, per tractar el malestar i la febre. L’erupció cutània desapareix sense tractament al cap d’aproximadament una setmana, i generalment no pica.

Es pot detectar i prevenir?

No existeix una prova diagnòstica per detectar la malaltia, per tant, el diagnòstic es realitza a través de l’entrevista clínica i l’exploració física. Així i tot, Sant Joan de Déu assenyala que en casos de dubtes sobre la causa o si la presentació de la malaltia no és la típica, es pot valorar la presència d’anticossos davant el virus en sang. Pel que fa a la prevenció, es recomana mantenir una bona higiene de mans i evitar compartir aliments i begudes per tal de reduir el risc de contagi.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!