El coronavirus ha canviat de rumb. Si durant mesos les dades mostraven una tendència a la baixa, precedida d'un nou estancament dels indicadors, ara les dades epidemiològiques mostren un repunt en el nombre de casos i una pujada dels indicadors. Es pot parlar ja d'una sisena onada? Europa torna a ser l'epicentre de la covid, segons ha destacat l'Organització Mundial de la Salut, que de fet, ha avisat que si les coses no canvien, es podrien registrar mig milió de morts més d'ara fins a l'1 de febrer. 

La realitat dels països, però, és ben diferent. Catalunya està intentant contenir aquesta sisena onada: "Fa dies que estem controlant aquesta sisena onada, perquè no faci un pic gran", destaca el físic i investigador de la Universitat Rovira i Virgili (URV) Àlex Arenas. En conversa amb ElNacional.cat, insisteix, però, que "hem entrat en una època que donada la incidència que hi ha arreu d'Europa, els contagis són més fàcils i estem a la zona perillosa".

Aleshores, què s'està fent per intentar contenir aquesta onada? "Tenim molta gent vacunada, però, no podem deixar que creixin les infeccions. Ara, tenim una bona situació del sistema sanitari i esperem no tornar-hi". En aquest sentit, comenta que és importantíssim protegir a la primària, malgrat que serà difícil perquè és època de coronavirus, de grip i de refredat comú. Tot i la situació que està vivint el continent, Arenas constata que "no esperem l'afectació d'altres onades, però sí que estem preocupats per l'onada de casos que segurament atendrà la Primària fins al gener".

En aquest context, és molt important establir mecanismes de control perquè no se'n vagi de les mans. "Els comitès assessors estem treballant full time, hores extres, per poder fer informes que ajudin". I insisteix que "no s'ha deixat de la mà de l'atzar". "Penso que si fem les coses bé podrem controlar-ho". I assenyala que "el problema d'aquesta sisena onada és intentar que les afectacions no siguin les d'abans".

Vacunes i passaport covid

De moment, mesures com l'obligatorietat de la tercera dosi de la vacuna contra la covid a majors de 65 anys, tal com s'ha fet a França, no és quelcom que sigui necessari. A Catalunya ja fa setmanes que s'ofereix la tercera dosi als majors de 75 anys, i també als residents de residències i persones immunodeprimides. "No crec que amb la situació que estem, hàgim d'estar amb una tercera dosi generalitzada. No estem en aquesta situació encara". Així, doncs, quines mesures caldria aplicar? "Tenim coses per fer, com per exemple, reforçar l'ús de les mascaretes", puntualitza. A més, insisteix que el fet de demanar el passaport covid en l'oci nocturn "s'ha de fer de manera molt seriosa". "Aquí estem fallant com a societat". En aquesta mateixa línia argumenta que, si no aconseguim protegir-nos d'aquesta manera, "haurem de tornar enrere".

La taxa de vacunació a Catalunya és alta. Un 74,5% de la població té la pauta completa de la vacuna, segons el portal de Dades Covid. És a dir, un total de 5.896.332 de catalans ja tenen les dues dosis de la vacuna –tot i que cal tenir en compte els vacunats amb Janssen, que és monodosi–. I malgrat el nombre de casos creixent i l'índex de positivitat, les hospitalitzacions i ingressos a les UCI són baixes (328 i 78, respectivament).

Mig milió de morts més?

L'escenari, a Europa, és diferent. El continent torna a ser l'epicentre de la pandèmia de la covid. No és nou, ja fa alguns dies que es diu. Aquest dimecres, però, l'Organització Mundial de la Salut ha volgut tornar a avisar a la població. En aquest sentit, s'ha reiterat que si la situació no canvia, Europa podria sumar mig milió de morts més des d'ara fins a l'1 de febrer per coronavirus. Ho ha dit el director regional de l'OMS per a EuropaHans Kluge, que ha intervingut durant la presentació de l'Orientació del Pla de Salut de Catalunya 2021-2025. 

Així, ha destacat que els 43 països de la regió europea de l'OMS, que inclou 53 estats d'Europa i Àsia central, entre ells Rússia i diverses repúbliques exsoviètiques. Aquests països, segons ha reiterat preocupat, s'enfrontaran "a una tensió elevada o extrema" de la capacitat hospitalària durant aquest període.  

Contagis a Europa

Si es dona un cop d'ull al mapa de casos diaris confirmats per cada milió de persones del portal Our World in Data d'aquest dimecres, es pot veure com els tons són més aviat vermells fort i fins i tot negre en alguns països. Estònia és un dels països més afectats amb 1080,28. Però, no és el més afectat. Eslovàquia amb 1.012,22, Eslovènia amb 1537,21 o Croàcia amb 1.234,36 són altres estats que tenen incidències altes. 

En aquest altre mapa interactiu, es pot veure els països on s'han confirmat més casos. Rússia, Regne Unit, Alemanya, Ucraïna i Països Baixos són alguns dels països més afectats per aquesta nova onada del coronavirus a Europa. 

 

 

Imatge principal: una habitació amb dos llits d'UCI d'un hospital de Romania / Efe