Sabies que l'orina pot revelar moltes coses sobre el teu estat de salut? Doncs sí, segons explica la doctora Ivanna Valverde de l'Hospital Universitari General de Catalunya, el color, l'olor, la transparència, la quantitat o l'escuma de l'orina mostren qüestions relacionades amb la salut i podrien alertar d'algunes malalties. Per exemple, pel que fa a la tonalitat de l'orina, els metges entenen que la normal estaria entre el groc clar i l'ambre fosc.
Es considera, apunta la doctora, que alguns components d'aliments o medicaments poden alterar el color i l'olor de l'orina. Sobre aquest punt, escau esmentar que el color de l'orina pot presentar una àmplia varietat cromàtica que va des de groc o taronja fins al vermell, blau, verd, marró fosc o blanc tèrbol.
El color, l'olor, la transparència, la quantitat o l'escuma de l'orina mostren qüestions relacionades amb la salut i podrien alertar d'algunes malalties
Dit això, cal tenir present que alguns medicaments alteren el color de l'orina. És per això que la doctora recomana esperar 24 hores davant de qualsevol modificació del color per tal de veure si es corregeix. Si persisteix i l'orina passa a ser vermella o marró fosc i, a més, pateixes símptomes com per exemple dolor o febre cal que consultis un especialista. I és que es podria tractar d'una malaltia.
El color de l'orina pot presentar una àmplia varietat cromàtica que va des de groc o taronja fins al vermell, blau, verd, marró fosc o blanc tèrbol
Certament, el color, com altres aspectes de l'orina, pot ser molt útil a l'hora de determinar l'estat de salut d'una persona. Per aquesta raó, la doctora Valverde aconsella estar atent a les característiques de la teva orina i mantenir hàbits saludables.
Consulta un especialista si la teva orina presenta un d'aquests 8 estats
1. Orina groc clar. És el color habitual. Com més quantitat de líquid ingerim, l'orina s'aclareix. I, si bevem menys, es concentra més la urobilina i s'enfosqueix. Ara bé, si l'orina és molt clara i no hem begut gaire, podria indicar diabetis.
2. Orina ataronjada. El to ataronjat pot ser provocat pel consum de pastanaga o remolatxa. Però, si no se n'ha consumit, pot ser una advertència sobre un problema al fetge o a les vies biliars.
3. Orina blava o verdosa. L'orina pot adoptar un to blau o verdós arran de la ingesta d'espàrrecs o d'aliments que continguin colorants blaus o verdosos. Aquest canvi de color també pot estar relacionat amb la presència de bacteris pseudomons que causen infeccions. Aquests poden tenyir de verd l'orina verda. I la hipercalcèmia benigna hereditària o "síndrome del bolquer blau" pot provocar que l'orina adopti un to blavós.
4. Orina color cafè. Les mongetes, les faves o alguns medicaments poden provocar que l'orina adopti aquest color. Alhora, però, el to cafè pot ser provocat per una deshidratació intensa o alguns problemes hepàtics.
5. Orina rosada o vermellosa. L'orina pot esdevenir rosada o vermellosa si has menjat nabius, remolatxa, altres aliments vermells o a causa de l'exercici físic intens. Sense aquests desencadenants, habitualment, indica presència de sang a l'orina. La presència de sang a l'orina pot estar relacionada amb una infecció, una pedra al ronyó, tumors de bufeta o de la via urinària. Si l'orina és vermella es recomana consultar immediatament l'uròleg.
6. Orina amb forta olor: els espàrrecs, el cafè o les infeccions d'orina poden causar que l'orina desprengui una forta olor.
7. Orina tèrbola o opaca. Es pot deure a problemes renals o infeccions de les vies urinàries. És freqüent que, quan l'orina es troba en aquest estat, l'acompanyi una forta olor i ganes d'orinar sovint. Això passa amb les infeccions d'orina.
8. Orina escumosa: L'orina escumosa està directament relacionada amb la presència de proteïnes a l'orina. Cal tenir en compte que un excés de proteïnes a la dieta pot indicar un problema renal.
A l'hora d'orinar, estigues atent, ja que l'orina, com ja has vist, pot alertar d'una malaltia o infecció.