L'aparició de la variant òmicron ha posat de nou en alerta les autoritats sanitàries de tot el món i ens ha recordat la necessitat de continuar prenent mesures de protecció davant el virus. Però a més del coronavirus, aquesta època de l'any sol ser la de més incidència d'altres patologies com la grip o el refredat comú. Per aquesta raó, a més de l'ús de màscares i del respecte de les mesures de distanciament, l'alimentació pot ajudar-nos a activar les defenses del nostre organisme.
El sistema immunològic exerceix una funció essencial en la defensa del nostre organisme davant virus i bacteris. Els aliments rics en nutrients, en vitamines, probiòtics, prebiòtics i aquells amb efectes antioxidants, tenen una funció essencial perquè la ciència ha demostrat en nombroses ocasions que existeix una relació entre dur a terme una dieta equilibrada i el millor funcionament del sistema immune.
Aquest estudi dut a terme pel CSIC, és un exemple. Els següents exemples són alguns dels aliments que hauríem d'incloure als nostres àpats per activar el sistema immunològic.
Quefir o iogurt grec
Es tracta d'un làctic d'origen caucàsic, prové de la llet fermentada que conté probiòtics, la qual cosa el converteix en un aliment molt bo per mantenir una flora intestinal adequada i millorar el sistema immunitari. A causa que té un sabor molt àcid, pot ser desagradable per a algunes persones, per la qual cosa es pot substituir per un iogurt grec tradicional, que a més és ric en greixos saludables i proteïnes.
L'all
És un aliment que tradicionalment s'ha utilitzat en moltes cultures per lluitar contra virus i bacteris. Entre els seus nutrients s'inclou l'alicina, un compost ensofrat amb propietats per combatre les infeccions respiratòries.
Bròcoli
És un aliment molt complet que suposa una font important de vitamines, especialment A, C i E, a més d'antioxidants i fibra. Però això si es cou massa pot perdre part de les seves propietats, pel que n'hi ha prou amb cuinar-lo uns quants minuts (que no estigui massa tou) bé sigui bullit, al forn o al microones.
Cítrics
La taronja, la llimona o l'aranja són aliments rics en vitamina C, que augmenten la producció de glòbuls blancs, la qual cosa suposa una acció clau per activar el sistema immunològic. Es pot prendre en suc, encara que en el cas de la taronja és millor prendre la peça sencera.
Espinacs
És una verdura de fulla verda de gran poder nutricional. Rica en vitamines A, C i E, en antioxidants, betacarotè i minerals com el calci, fòsfor, ferro, àcid fòlic i magnesi. Té una acció beneficiosa sobre el nostre sistema immune.