"Haig de rebre la segona dosi de l’AstraZeneca. I ara què?" Aquesta és la pregunta que es fan moltes persones que han estat vacunades amb la primera dosi, i que no saben com els afecta la decisió del Ministeri de Sanitat i de les comunitats autònomes d’aturar “per precaució” la vacunació als menors de 60 anys. Ara per ara, aquesta qüestió està en espera dels resultats d’estudis en marxa, segons han avançat des del Departament de Salut. D'aquí a dues setmanes hauria de començar l’administració de les segones dosis, pautades inicialment al cap de dotze setmanes de rebre la primera.
Així ho va expressar la ministra de Sanitat, Carolina Darias, un cop anunciat el canvi de protocol de vacunació. “Estem pendents de veure si les evidències científiques avalen l’administració de la segona dosi amb una altra vacuna, com s’està analitzant al Regne Unit, o de deixar-ho en una dosi, ja que la fitxa tècnica mostra que aporta un 70% d’efectivitat”, va indicar la ministra.
La decisió, en tot cas, l’adoptarà la Comissió de Salut Pública, que avui estudiarà aquesta qüestió, així com si s’amplia l’administració de la vacuna a la població d’entre 65 i 69 anys.
"No hi ha cap pressa"
En aquest sentit, el catedràtic de farmacoepidemiologia de la Universitat d'Oxford, Daniel Prieto Alhambra, ha assegurat que no hi ha pressa per vacunar-se amb la segona dosi. Segons Prieto Alhambra, els assajos clínics de l’AstraZeneca demostren que “la protecció és millor com més se separen les dosis. En resum: no hi ha cap pressa per posar la segona dosi”.
Altres experts també apunten que si hi ha més espai entre la primera dosi i la segona, millor. Igualment apunten que a les persones a les quals s'ha administrat la primera dosi i no han presentat trombes, és molt difícil que els pugui passar en la segona. Així s'ha pronunciat la investigadora de la Fundació Lluita contra la Sida i les Malalties Infeccioses i IrsiCaixa, Beatriz Mothe, en declaracions a El Món a RAC-1.
Més de dos milions de vacunats
En el conjunt de l’Estat espanyol, més de dos milions de persones ja han estat vacunades amb la vacuna anglosueca, en una campanya que va començar la segona setmana de febrer entre el personal dels serveis d’emergència, cossos de seguretat, personal docent i de l’àmbit sociosanitari d’entre 18 i 55 anys. Posteriorment es va ampliar fins als 65 anys. A Catalunya, el 23% del total de vacunes administrades són d'AstraZeneca.
L'acord per aturar l'administració de la vacuna es va adoptar després que l'Agència Europa del Medicament (EMA) confirmés que ha relacionat diversos casos de trombosis estranyes que s'han donat en persones que han estat inoculades amb aquesta vacuna. En concret, el Comitè d'Avaluació de Riscos de Farmacovigilància de l'EMA ha conclòs que els coàguls de sang inusuals amb nivells baixos de plaquetes en sang han d'incloure's com a efecte secundari molt estrany.