La variant èpsilon de la Covid es va detectar per primera vegada a Califòrnia el mes de març passat. A partir d'aquell moment, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) la va posar en el seu punt de mira encara que només la va catalogar "d'interès" i no de risc. Això ho va fer perquè la variant èpsilon presenta canvis en les mutacions, fent que perdin efectivitat davant de la neutralització dels anticossos.

TUIT revista science

Ara bé, recentment la revista Science ha publicat un estudi de la University of Washington School of Medicine, als Estats Units, que dona nova informació sobre el que crèiem que era la variant èpsilon.

Resistent als anticossos

L'estudi observa tres mutacions a les mostres d'aquesta variant que la fan resistent als anticossos i que es troben a la proteïna S (de l'anglès spike), que és el mitjà de què se serveix el virus per entrar a les cèl·lules.

La rellevància de l'estudi es basa en el fet que l'èpsilon es va mostrar resistent tant als anticossos que genera el virus SARS-CoV-2 com als de les vacunes d'ARN missatger, com les fabricades per Moderna i Pfizer.

La potència neutralitzadora del plasma

McCullam, el director de l'equip de la Universitat de Washington, va analitzar el plasma de 15 persones vacunades amb dues dosis de Moderna, 33 de vacunades amb dues dosis de Pfizer i nou que s'havien encomanat amb la Covid-19. Així doncs, les mutacions d'aquesta variant del coronavirus permeten esquivar totalment els anticossos i redueixen la seva eficàcia en el plasma de les persones ja vacunades. La potència neutralitzadora del plasma contra la variant va quedar reduïda entre 2 i 3,5 vegades més.

Igual com el SARS-CoV-2 original, la variant èpsilon infecta les cèl·lules diana a través de la seva glicoproteïna d'espiga, l'estructura que corona la superfície del virus. Els investigadors van descobrir que les mutacions èpsilon eren responsables de reordenacions en àrees crítiques de la glicoproteïna d'espiga: els estudis de criomicroscopia electrònica van mostrar canvis estructurals en aquestes àrees. La visualització d'aquestes mutacions ajuda a explicar per què els anticossos tenien dificultats per unir-se a la glicoproteïna de l'espiga.

La variant èpsilon que va ser trobada a començaments del 2021 a Califòrnia (EUA) al maig ja s'havia expandit a uns altres 34 països. D'acord amb el banc de dades Gisaid ja és present en 44 països, que inclouen els Estats Units, Corea del Sud, l'Índia i el Japó.

Posteriorment a l'estudi del doctor McCallum, un grup i investigadors de l'Institut d'Immunologia de la Jolla (Califòrnia) van assegurar que encara que sí que es va poder comprovar que la nova variant ataca els anticossos creats pel virus o les vacunes, no els elimina del tot, i a més hi ha unes cèl·lules que serien capaces de protegir el sistema immunològic del seu efecte. Les esmentades cèl·lules es troben en l'organisme i són les encarregades de combatre les malalties infeccioses.

 

Foto principal: Imatge de recurs d'un laboratori / Pixabay - fernandozhiminaicela