Ara que els estudis sobre el microbioma intestinal i la seva influència en la salut estan tan d'actualitat, aliments com el quefir i el iogurt, productes de fermentació, han despertat l'atenció pels bacteris que contenen. Però... quin dels dos ofereix més beneficis a les persones que el consumeixen?

Doncs en primer lloc cal tenir en compte les diferències que hi ha entre ells. El quefir és un producte lacti que es pot fer a partir de llet de vaca, cabra i ovella fermentada mitjançant un conjunt de fongs i bacteris que s'agreguen a la llet.

De la mateixa manera, el iogurt tradicional és també un producte lacti fermentat fet per mitjà de bacteris dels gèneres Lactobacillus i Streptococcus. Tots dos formen part de la dieta des de fa segles i contenen bacteris que ajuden a poblar l'intestí i millorar el microbioma. Però el cert és que el quefir conté una varietat més àmplia de bacteris, així com llevats (fongs) que també tenen propietats beneficioses.

Iogurt

Els estudis han demostrat que el quefir té propietats antimacrobianes i antifúngiques, millora el sistema immunitari, ajuda a tolerar millor la lactosa, a prevenir el restrenyiment, les infeccions, la colitis ulcerosa i la diarrea després de la presa d'antibiòtics. El iogurt en comparteix algun d'aquests beneficis, però en menor mesura.

El problema amb aquest últim és que de vegades, als comerços, es col·loquen al costat d'un altre tipus de postres làcties que no tenen presència de microorganismes vius i que el consumidor de vegades confon amb iogurts. A això s'uneix que els que són iogurts pròpiament dits segons la legislació tenen un contingut molt alt en sucres, fet que pot perjudicar la salut, per la qual cosa no són tan recomanables.

En els últims anys, els productes elaborats amb quefir s'han multiplicat, per la qual cosa comença a produir-se el mateix problema. De fet, una investigació recent que va avaluar els productes lactis va trobar que el 71% dels productes superava el contingut de sucre permès establert per l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

Per això, és millor optar per les varietats naturals. En aquests casos, i comparant ambdós, el iogurt té 63 calories davant les 43 del quefir per cada cent grams; 5,25 grams de proteïna del primer, davant els 3,79 del segon i 7 grams de sucre davant 4,61.

També és interessant provar l'opció de fer-los a casa. El quefir s'elabora mitjançant els anomenats grans de quefir que s'han d'aconseguir prèviament i introduir juntament amb la llet en un recipient tancat en una proporció de tres cullerades de grans per cada litre de llet. Es pot deixar entre 12 i 36 hores fermentant i ja està llest per al consum.

Grans kéfir

Per fer iogurt, n'hi ha prou amb escalfar la llet a una temperatura d'al voltant de 50è i afegir una cullerada de iogurt natural. Després es deixa aproximadament quatre o cinc hores fins que la llet fermenti. A continuació, s'introdueix a la nevera perquè estigui allà al voltant de 12 hores i poder consumir-lo a partir d'aquell moment.