Amb l’arribada del fred arriba la grip a causa principalment dels virus d'influença que són els responsables de les epidèmies estacionals, que l’any passat van causar que prop de 800.000 persones patissin la grip a l’estat espanyol. Al mateix temps, les baixes temperatures afecten negativament el sistema immunitari, fent-lo menys eficaç a combatre infeccions. Aquesta malaltia infecciosa aguda de les vies respiratòries causada per aquests virus, poden ser un gran problema de salut. En el 2023, la incidència de la grip a Catalunya va ser de 153 casos per cada 100.000 habitants, amb una onada epidèmica que també va coincidir amb un augment de casos de Covid i altres infeccions respiratòries agudes (IRA), registrant-se 66.565 casos entre el 25 i el 31 de desembre, que van arribar a col·lapsar els CAPS.  Els virus de la grip sobreviuen millor i es repliquen més eficaçment en condicions de fred i baixa humitat i  experimenten constants variacions antigèniques que els hi permeten esvair la immunitat adquirida i causar noves infeccions. Són precisament aquestes variacions les que aconsellen vacunar-se cada any. La vacuna no eximeix de poder infectar-se pel virus, si bé els símptomes (febre o sensació de febre, calfreds, tos, mal de coll, congestió o secreció nasal, dolors musculars i corporals, mal de cap, cansament...) seran més lleus.

Els virus muten

Aquestes variacions impliquen l'aparició de nous virus gripals, enfront dels quals l'ésser humà no té protecció. Actualment, hi ha vacunes antigripals amb una alta efectivitat i seguretat per controlar la grip, però a causa d'aquesta alta capacitat dels virus gripals que varien any rere any, la vacuna s'ha d'actualitzar cada nova temporada i administrar-se anualment”, adverteix el president de l’Associació Espanyola de Vacunologia, el doctor Amos José García. A Catalunya, tots els dispositius assistencials del sistema de Salut treballen coordinats per garantir la millor resposta a la ciutadania per afrontar la temporada epidemiològica tardor-hivern i es considera que la vacunació és clau per evitar casos greus de gris i també de covid.  Però, quan és el millor moment per vacunar-se?

El període ideal per rebre la vacuna

Molts experts assenyalen que el període ideal per vacunar-se contra la grip és abans que finalitzi el primer mes de la tardor, entre mitjans de setembre i finals d’octubre, donat que així dona temps suficient al cos per fabricar anticossos que el protegiran de la grip abans que arribi la temporada estacional de la malaltia que, en l’hemisferi nord, comença entre octubre i novembre, i arriba al seu pic entre desembre i febrer, mentre que en l’hemisferi sud es dona entre abril i setembre.  "A partir de la segona quinzena d'octubre és quan comença la vacunació contra la grip. Cal estar preparats per lluitar contra el virus”, explica el doctor  García, qui aconsella que “la vacuna comença a fer efecte aproximadament al cap de dues setmanes de la seva aplicació, i per això convé no demorar-se a l'hora de vacunar-se". El doctor Edward Liu, cap de Malalties i infeccions a l'Hospital de la Universitat Hackensack Meridian Jersey Shore de Nova Jersey (Estats Units), també opina que convé arribar al moment en què es produeix el pic de la grip (novembre, desembre i inclús gener) amb la vacuna administrada, i per això és millor no posposar la dosi per aconseguir la protecció més gran en el moment de màxima incidència. Així, el doctor Liu considera que el millor moment per vacunar-se cada any és “a finals d’octubre”. El Departament de Salut va començar a vacunar a les persones més vulnerables, com les ingressades en residències, el passat 26 de setembre, i a partir del 16 d’octubre s’estendrà la campanya de vacunació a la resta de grups recomanats i posteriorment a altres sectors de la població.

Qui s’ha de vacunar especialment?

El doctor Garcia, de l’Associació Espanyola de Vacunologia, insisteix que és molt important que els grups de risc es vacunin contra la grip, donat que si bé per la majoria de la població aquesta malaltia és un procés incòmode, però que no revesteix gravetat, per algunes persones vulnerables pot ser un problema greu. Dins dels grups de risc es troben les embarassades, les persones majors de 60-65 anys, i entre els 6 mesos de vida i els majors de 65, aquells que presentin alguna patologia de base que els faci més vulnerables a l’hora d’enfrontar-se a la grip. Entre els grups que també haurien de vacunar-se estan aquells professionals que mantenen un contacte continu i directe amb el públic, com és el personal sanitari, els bombers o els cossos de seguretat. En canvi, també hi ha persones que poden presentar alguna contraindicació a la vacuna.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!